Metsänmittaus ei vaadi enää kumisaappaita

Perinteinen maastokartoitus vähenee entisestään, kun uusia tutkimusmenetelmiä otetaan käyttöön. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla tänään perjantaina väittelevä Virpi Junttila on kehittänyt mallinnusmenetelmän, joiden avulla metsistä saatua tietoa voidaan varmasti ja nopeasti soveltaa uusille alueille.

mallintaminen
Metsä
YLE / Riku Kaminen

Lentokoneesta tehtävällä kaukokartoitusmittauksella saadaan metsistä yhä tarkempia tietoja. Tietoa saadaan esimerkiksi puuston korkeudesta ja metsien tilavuudesta.

Tekniikan lisensiaatti Virpi Junttila on kehittänyt mallinnusmenetelmän, joiden avulla metsistä saatua tietoa voidaan varmasti ja nopeasti soveltaa uusille alueille. Matemaattisten mallien avulla uusista alueista pystytään kaukokartoitusmittausten avulla laskemaan vastaavat tiedot vähemmillä maastokäynneillä, kertoo Junttila.

- Tässä on nimenomaan tarkoituksena tehdä automaattinen ja monenlaisiin metsiin mukautuva menetelmä, joka arvioi metsien mallinnukseen tarvittavia parametrejä ilman, että tarvitsee tehdä käsityötä. Menetelmää on käytetty ulkomaillakin, jopa trooppisten metsien arviointiin, kertoo Junttila.

Trooppisissa metsissä menetelmää pyritään käyttämään metsien hiilen mittaamiseen. Sitä kautta menetelmällä on myös oma roolinsa Cancunin ilmastokokouksessa sovitussa hiilinielu -ohjelmassa.

Sovelletun matematiikan alaan kuuluva väitös on syntynyt Itä-Suomen yliopiston metsätieteen osaston kanssa tehdyn kokeilu- ja tutkimustyön pohjalta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala