Suomalainen talvipäivä pantiin talteen

Museot dokumentoivat yhdentoista perheen arkisen keskiviikkopäivän eri puolilla Suomea. Suomalainen talvipäivä sisältää kuvia ja haastatteluja tavallisen perheen arjesta ja paljastaa muutakin suomalaisesta yhteiskunnasta. Hämeenlinnasta oli mukana nelihenkinen perhe.

kulttuuri
Kotiin koulusta talvipäivänä 2011
Kotiin koulusta talvipäivänä 2011Hämeenlinnan historiallinen museo

Dokumentointipäivän aikana museoiden kokoelmiin tallentui monipuolinen otos eri puolilla Suomea asuvien ihmisten elämästä yhtenä arkisena keskiviikkona

- Hämeenlinnan kohdeperheeksi valikoitui nuori nelihenkinen perhe, joka asuu uudessa talossa Visamäessä. Kolme museon tutkijaa kameroineen seurasi kukin omaa osuuttaan perheen talvipäivästä. Seurattavana oli neljä henkilöä: rakennusalalla työskentelevät vanhemmat omilla työpaikoillaan, koululainen Normaalikoulussa sekä leikki-ikäinen Hattelmalan päiväkodissa.Työ oli melkoinen urakka, kertoo amanuenssi Inka-Maria Laitila Hämeenlinnan historiallisesta museosta.

Päivän aikana dokumentoitiin museoiden oman valinnan perusteella myös jyväskyläläisen opiskelijaperheen, oululaisen maanviljelijäperheen, kuopiolaisen perhepäivähoitajan, lahtelaisen laitoksessa asuvan vanhuksen, turkulaisen entisen telakkatyöläisen ja helsinkiläisen kansanedustajan talvipäivä.

Hämäläinen koti kiinnostaa

Kotimatka koulusta, nuorimman haku päiväkodista ja vihdoin vapaa-aika aterioineen ja iltapuuhineen tallentui Hämeenlinnassa kameran muistiin ja havainnoijan päiväkirjaan. Myös perheenjäsenet nuorinta lukuun ottamatta ovat kirjoittaneet päiväkirjaa.

- Tärkein tallennuksen kohde on kuitenkin itse koti, sanoo Inka-Maria Laitila. Hämeenlinnassa tallennusprojekti ei rajoitu vain yhden päivän dokumentoimiseen, sillä museon kiinnostuksen kohteena on koti kokonaisuutena: sen sisustus ja tilojen käyttö, huonekalut, astiat jne.

- Kuvilla ja niihin liittyvillä tiedoilla on tärkeä tehtävänsä kertoa oikean perheen elämästä vuoden 2011 Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon ensimmäinen kotitutkimus tehtiin jo vuonna 1965.

Lumisen talvipäivän materiaali kertoo yksittäisten ihmisten arjen lisäksi muustakin suomalaisesta elämästä keskellä talvea. Materiaali tallennetaan dokumentoinnin suorittaneen museon kokoelmiin.

"Suomalainen talvipäivä" -dokumentointi on ensimmäinen yhteistyöprojekti. Tarkoituksena on mm. vähentää museoiden tekemää päällekkäistä työtä.

Talvipäivän dokumentoinnissa ovat mukana Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, Keski-Suomen museo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Lahden historiallinen museo, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Nautelankosken museo Liedossa, Pohjois-Pohjanmaan museo, Satakunnan museo, Suomen kansallismuseo, Tampereen museot ja Turun museokeskus.

Lähteet: YLE Häme