1. yle.fi
  2. Uutiset

Esa Pakarisella oli kansatieteilijän sielu

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta suomalaisen viihteen historian merkittävimpiin viihdyttäjiin kuuluneen Esa Pakarisen syntymästä. Pakarinen kuului sotien jälkeisen rillumareiviihteen keulakuviin, ja esiintyi yli 20 elokuvassa. Taiteilijana hän oli täysin itseoppinut.

kulttuuri
Severi Suhonen soittaa hanuria ja laulaa
Kansantaiteilijan ja elokuvatähden syntymästä on kulunut sata vuotta ja myös rillumarei-perinteellä on juhlavuosi. Suomalaisten rakastamat, Pakarisen luomat hahmot lähtevät nyt jälleen kiertämään maata.

Pakarisen elämäkerturin, toimittaja Maarit Niiniluodon mukaan Pakarisella oli kansatieteilijän sielu.

- Se ilmeni jo silloin, kun Esa oli aivan pieni poika ja kiersi setänsä kanssa taloissa. He asettuivat aina kahdeksi viikoksi taloksi, neuloivat käsityönä kengät, keittivät viinat ja soittivat kaksirivistä haitaria. Nämä olivat Esa Pakarisen elämän ensimmäiset viihdytyskiertueet, Niiniluoto kertoo.

Pakarinen ihaili setäänsä, joka oli verbaalivirtuoosi. Monet Pakarisen esittämistä hahmoista ovat peräisin hänen setänsä kanssa tekemiltä matkoilta.

- Hän myös taltioi ja tarkkaili kaikkia vastaantulijoita, joita liikkui pohjoiskarjalaisissa kylissä. Hän kävi myös sirkuksessa ja tarkkaili klovnien absurdeja tempauksia. Kaikki tämä kypsyi hänessä vuosikymmenien ajan ja puhkesi sotien jälkeen niiksi hahmoiksi ja tyypeiksi, jotka kuuluivat hänen ohjelmistoonsa.

Esa Pakarisen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävä Rillumarei-revyyn ensi-ilta on Pakarisen syntymäpäivänä 9.2. ja se kiertää ympäri Suomen.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kai Ristola

Lue seuraavaksi