1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Al-Maliki haluaa rajata pääministerikaudet Irakissa kahteen

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki sanoo, ettei hän pyri enää kolmannelle kaudelle. Al-Maliki sanoo ajavansa myös perustuslakiuudistusta, joka rajaisi pääministerikaudet Irakissa kahteen.

Ulkomaat

- Kannatan perustuslakiin lisäystä, jonka mukaan pääministerinä voi olla vain kaksi kautta, vain kahdeksan vuotta. Mielestäni se on tarpeeksi, al-Maliki sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Irakin perustuslaki ei rajaa pääministerin tai parlamentin jäsenten virkakausia, mutta presidenttinä voi olla vain kaksi nelivuotiskautta.

Al-Maliki aloitti toisen kautensa pääministerinä viime joulukuussa. Al-Maliki sanoo jatkavansa politiikassa senkin jälkeen, kun hänen pääministerikautensa päättyy.

Egyptin tämänhetkisiä mielenosoituksia al-Maliki kommentoi sanomalla, että hän toivoo egyptiläisten saavuttavan demokratian ja kumppanuuden. Al-Maliki totesi, että ihmisillä on oikeus ilmaista, mitä haluavat ilman, että heitä vainottaisiin tai estettäisiin.

Al-Malikin mukaan johtajan pysyminen vallassa 30 tai 40 vuotta ei ole demokratiaa. Hosni Mubarak on johtanut Egyptiä 30 vuotta.

Al-Maliki myös kehotti egyptiläisiä pidättymään väkivallasta ja korosti, ettei Egyptin johtajien pitäisi kokea luopumista vallasta tappiona.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi