Sykloni vaurioitti Australian Isoa valliriuttaa

Koillis-Australiaan iskenyt sykloni Yasi vaurioitti myös Isoa valliriuttaa. Viranomaisten mukaan Yasi osui valliriuttaan satojen kilometrien matkalla, ja vaurioiden korjautuminen vienee jopa kymmenen vuotta. Iso valliriutta on noin 345 000 neliökilometrin laajuinen.

Ulkomaat
Sukeltaja tutkii koralleja Isolla valliriutalla huhtikuussa 2010.
Ison valliriutan luonnonpuisto / EPA

Myrskyn jälkeen rantaan on huuhtoutunut runsaasti riutasta irronneita korallin kappaleita. Valliriutasta vastaavat viranomaiset eivät ole vielä ennättäneet tehdä tutkimussukelluksia selvittääkseen tuhojen laajuutta.

Vaurioiden uskotaan kuitenkin olevan samaa luokkaa kuin viisi vuotta sitten iskeneen Larry-syklonin aiheuttamat tuhot. Syklonin arvioidaan murskanneen ja siirtäneen koralleja sekä peittäneen niitä hiekalla ja roskilla.

Iso valliriutta kärsi vahinkoja jo alkuvuodesta Koillis-Australiaa vaivanneiden laajojen tulvien tuomien roskien ja myrkyllisten aineiden vuoksi.

Vielä myrskyjä ja tulviakin tuhoisampaa valliriutan kannalta on kuitenkin ilmaston, ja sitä myötä meriveden lämpeneminen. Korallien kasvu on hidastunut selvästi kahden viime vuosikymmenen aikana.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP