Halonen: Yksinäisyys on Suomessa vakava ongelma

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mielestä yksinäisyys on Suomessa eri-ikäisten ihmisten todellinen ja vakava ongelma. Hän muistutti sunnuntaina Yhteisvastuukeräyksen avauspuheessaan lähimmäisenvastuusta ja siitä, että ihmisyys syntyy vuorovaikutuksesta. Halonen perää yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjumista myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

Kotimaa
Tarja Halonen
Tarja HalonenYLE

Presidentti Tarja Halonen muistuttaa, että lapsi tai nuori voi kokea yksinäisyyden merkitsevän epäonnistumista ja kelpaamattomuutta.

- Nuorikin tarvitsee tunnetta, että hän kuuluu johonkin. Osallisuus ja kumppanuus auttavat häntä omien voimavarojen löytämiseen, elämänhallinnan oppimiseen ja identiteetin vahvistumiseen.

Halosen mukaan yhteiskunnan muutos on ollut niin nopeaa, etteivät kaikki nuoria auttavat tukitoimet ole pysyneet perässä. Hän vaatiikin, että nuorten hyvinvointia edistäviä ja syrjäytymiseltä suojaavia tekijöitä olisi vahvistettava ja riskitekijöihin puututtava ajoissa - myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

- Yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjumiseen tarvitaan moniammatillista ja -alaista yhteistyötä, josta ei tule luopua edes taloudellisesti tiukkana aikana.

Sunnuntaina käynnistyneen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan suomalaisia ja mosambikilaisia yksinäisiä nuoria. Suomessa järjestetään nuorille ystävä- ja tukioppilastoimintaa sekä vertaistukiryhmiä. Mosambikissa Yhteisvastuun avulla autetaan yksinäisiä ja haavoittuvassa asemassa olevia nuoria selviytymään pääkaupunki Maputon käyhälistöalueella. Varojen avulla koulutetaan muun muassa tukihenkilöitä ja järjestetään ammattikursseja.

Lähteet: YLE Uutiset