Luonnonmullistukset iskivät Australian hallituksen kannatukseen

Australiaa viime viikkoina vaivanneet luonnonmullistukset ovat laskeneet hallituksen kannatuksen alimmalle tasolleen viime vuoden parlamenttivaalien jälkeen. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan hallitsevan työväenpuolueen kannatus on laskenut vaalitulokseen verrattuna kuusi prosenttiyksikköä, ja on nyt 32 prosenttia.

Ulkomaat

Jos Australiassa järjestettäisiin nyt vaalit, häviäisi työväenpuolue konservatiiveille.

Australiassa on sattunut lyhyen ajan sisällä useita luonnonkatastrofeja. Koillis-Australiaa vaivanneiden tulvien jälkeen alueelle iski sykloni. Pelkästään Queenslandin osavaltiossa kuoli 35 ihmistä. Tulvaveden alle jäi 30 000 kotia, useita siltoja tuhoutui sekä maanteitä ja rautateitä vaurioitui. Tulvat aiheuttivat tuhoa myös Victorian ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa. Länsi-Australiaa vaivaavat puolestaan pensas- ja metsäpalot, jotka ovat tuhonneet kymmeniä asuinrakennuksia.

Tulvatuhojen korjaamisen aiheuttamien kulujen vuoksi pääministeri Julia Gillard on esittänyt leikkauksia valtion menoihin ja erityisen tulvaveron keräämistä. Keski- ja hyvätuloisiin kohdistuva tulvavero saa kansalaisten tuen, sillä mielipidetiedustelun perusteella sitä kannattaa 55 prosenttia australialaisista.

Lähteet: Reuters