1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jesus Christ Superstar saapuu Sibeliustaloon

Lahden kaupunginorkesteri tarjoaa ensi syksynä rock-oopperaa 40 vuoden takaa. Suositut populaarimusiikin sovitukset saavat jatkoa ensi elokuussa, kun Sibeliustalossa soi Jesus Christ Superstar. 1970-luvun kuulu rock-ooppera tulee Lahteen kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla, solisteina ovat mm. Hannu Lepola, Sami Hintsanen ja Maria Ylipää.

Maria Ylipää ja Hannu Lepola tähdittävät Jesus Christ Superstaria. Kuva: Teemu Kirjonen

Sinfonia Lahti esittää elokuussa 2011 Lahden Sibeliustalossa Andrew Lloyd Webberin menestyksekkään rock-oopperan Jesus Christ Superstar konserttiversiona. Jesus Christ Superstar esitetään kolmena perättäisenä iltana 25 -27.8.

Esitykset johtaa Jaakko Kuusisto. Solisteina esiintyvät mm. Hannu Lepola (Jeesus), Sami Hintsanen (Juudas), Maria Ylipää (Maria Magdalena) ja Juha Kotilainen (Kaifas).

Esityksessä on mukana myös Dominante-kuoro sekä joukko Lahden ammattikorkeakoulun Musiikki- ja draamainstituutin opiskelijoita.

- Tässä musikaalissa Lloyd Webber on parhaimmillaan, toteaa Jaakko Kuusisto.

- Sinfoniaorkesterin, kuoron ja rock-yhtyeen yhteenliittymä toimii saumattomasti ja tarjoaa ajallemme luontevan musiikillisen ilmaisun kertomukselle, joka ei vanhene koskaan.

Kulttimaineeseen noussut rock-ooppera

Säveltäjä Andrew Lloyd Webberin ja sanoittaja Tim Ricen rock-ooppera Jesus Christ Superstar kuvaa Jeesuksen ja Juudas Iskariotin keskinäistä suhdetta. Evankeliumitekstiin löyhästi perustuva juoni kertoo Jeesuksen elämän viimeisestä viikosta alkaen Jeesuksen ja hänen opetuslapsiensa saapumisesta Jerusalemiin ja loppuen ristiinnaulitsemiseen. Teos tarjoaa vapaan tulkinnan Jeesuksen ja muiden henkilöhahmojen psykologiasta. Suuren osan juonessa saa traagisena hahmona kuvattu Juudas, joka on tyytymätön Jeesuksen tavasta johtaa opetuslapsiaan. Lyriikassa ovat vallitsevana 1900-luvun asenteet ja tunteet sekä moderni slangi, ja poliittisten tapahtumien kuvaukseen on siroteltu ironisia viittauksia nykypäivän elämään.

Jesus Christ Superstar julkaistiin albumina vuonna 1970, näyttämöllä se nähtiin ensimmäisen kerran Broadwaylla seuraavana vuonna, Norman Jewisonin ohjaama elokuvaversio sai ensi-iltansa 1973.