1. yle.fi
  2. Uutiset

Huumekoira opettelee työhön jo pennusta lähtien

Siinä missä ihmisen hajuaisti ulottaa muutaman metrin päähän, koiran hajuaisti huomaa hajun jopa toiselta puolelta jalkapallokenttää. Pieninkään piilo autossa ei jää huumekoiralta huomaamatta.

Kotimaan uutiset

Imatran Tullissa toimii täyspäiväisenä huume-etsijänä labradorinnoutaja Seppo. 6-vuotias koira on erittäin hyvä huumekoira, sanoo emäntä Marita Koikkalainen.

- Seppo on erittäin energinen labradorinnoutaja, jonka suurin ilo on työnteko. Lisäksi se on innokas ja hyvin aktiivinen.

Huumekoiran koulutus alkaa jo pentuaikana, leikin varjolla. Aluksi opeteltiin sisäsiistiksi ja pikkuhiljaa otettiin työhajut mukaan arkipäivän leikkeihin. Varsinainen koulutus aloitettiin noin kahdeksan kuukauden vanhana. Normaalisti huumekoiria aletaan kouluttaa vuoden vanhana, kertoo Koikkalainen.

- Peruskoulutus kestää noin kolme kuukautta ja sen jälkeen koira voi aloittaa työt. Koiran kouluttaminen on hyvin yksinkertaista. Alussa esimerkiksi leikitään pallolla, johon on laitettu huumeen hajua. Myöhemmin palloa piilotetaan ja koiraa alkaa etsiä sitä. Huumeen haju saadaan leluun, kun sitä pidetään lähellä huumeita. Tästä ei ole koiralle mitään haittaa, sanoo Koikkalainen.

Uskomattoman tarkka hajuaisti

Koiran hajuaisti on uskomattoman tarkka. Huumeveikoille ei auton pienimmistäkään koloista ole hyötyä. Auton rakenteissa on aina jotain reikiä, mistä haju kulkee. Haju saattaa kulkea läpi auton, ja imeytyä auton eri materiaaleihin.

- Ihminen haistaa muutaman metrin päästä jonkin hajun. Sanotaan, että koira haistaa saman hajun toiselta puolelta jalkapallokenttää. Mutta eihän kukaan varmuudella tiedä, miten tarkka koiran hajuaisti on, huomauttaa Marita Koikkalainen.

Huumekoira Sepon palkka on leikki. Onnistuneen löydön jälkeen Seppo saa suuhunsa lelun, jota kantaa ylpeänä ja onnellisena. Vapaapäivinä Seppo lenkkeilee ja nauttii elämästään tavallisen kotikoiran tapaan.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi