1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylämaat

Sympaattinen Highland-karja yleistyy vauhdilla

Highland Cattle -karjatilat yleistyvät Suomessa nopealla tahdilla. Kun vielä runsas kymmenen vuotta sitten koko maassa oli vain kymmenkunta Ylämaan karjatilaa on määrä noussut jo 300:aan.

Ylämaat
Suomen Highland Cattle Club ry
Riikka Palonen Köyliöstä ja hänen Highland-rotuun kuuluva Cochise Ruadh vom Augustenhof .Suomen Highland Cattle Club ry

Myös Satakunnassa Ylämaan karja on saanut hyvän vastaanoton. Satakunnassa rekistöröityneitten Highland-karjatilojen kasvu on nopeassa tahdissa noussut jo yli kymmenen.

Highland Cattle on vanha lehmärotu, joka on sopeutunut täydellisesti Suomen luontoon ja talviolosuhteisiin, sanoo Suomen Highland Cattle -yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Rotola-Pukkila. Hänen mukaansa myös rodun ulkonäkö silmille tulevine hiusharjoineen viehättää ihmisiä.

Highland-lehmä oli jo aikoinaan skotlantilaisen vuokraviljelijän elinehto

Suomen Highland Cattle Club -yhdistyksen mukaan Highland-karja oli karussa Ylämaan oloissa elävän köyhän skottilasviljelijän elinehto. Karja kykeni selviytymään ankarista talvista ja tuottamaan niukasta karkearehusta riittävästi maitoa vasikalleen ja viljelijän perheelle. Eläimestä laskettiin myös verta niukan ruokavalion täydentämiseksi, ja sarvet, karvat ja nahka käytettiin tarkkaan hyödyksi erilaisten tarvekalujen raaka-aineina. Highland-lehmä oli niin arvokas, että sitä käytettiin rahayksikkönä ja siten se aiheutti lukuisia riitoja ja kahakoita klaanien välillä.

Rodun jalostusta valvomaan perustettiin Skotlannissa vuonna 1884 The Highland Cattle Society, ja yhdistys pitää edelleen yllä kantakirjaa, järjestää kotimaassaan lukuisia näyttelyjä sekä pyrkii edistämään tietämystä eläinten hoidosta.

Suomalainen Ylämaan karja polveutuu Ruotsin, Tanskan ja Saksan tuontieläimistä. Kantakirjoissa verilinjat ulottuvat aina Skotlantiin, usein kauas sukupolvien taakse.

Lähteet: YLE Satakunta