Hyppää sisältöön

Royal: Suomelle riittäisi Naton kumppanuusohjelma

Tunnettu ranskalainen oppositiopoliitikko Ségolène Royal suosittelee Suomelle Naton kumppanuusohjelmaa täysjäsenyyden sijaan. Sosialistipuoluetta edustava Royal vierailee Suomessa SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kutsusta.

Kuva: YLE

Ranska on palannut presidentti Sarkozyn johdolla Naton toimintaan. Royal vastasi Helsingissä kysymykseen ilahtuisiko hän jos Suomikin olisi mukana Natossa.

-En ilahtuisi. Minä uskon nimenomaan hyvään kumppanuussuhteeseen, se on paljon parempi ratkaisu kuin että mennään mukaan näihin Naton rakenteisiin. Olisin pitänyt tätä parempana myös Ranskan osalta, Ségolène Royal vastasi.

Suomessa SDP linjasi jo vuosi sitten, ettei Suomen ole syytä hakea Naton jäsenyyttä tulevallakaan vaalikaudella.

Populistit nousussa

Tiedotustilaisuudessa Royal pohti myös syitä eurooppalaisten populistiliikkeiden nousuun.

-Taustalla on kurjuuden ja köyhyyden kasvu. Kansainvälisellä tasolla annettuja lupauksia ei ole pidetty. Meille on luvattu pankkijärjestelmän säätämistä, johtajien bonuksien lopettamista, veroparatiisien lopettamista ja rahatalouden valvontaa, mutta mitään ei ole tehty.

-Kurjuus, köyhyys ja työttömyys lisääntyvät ja populistit löytävät tähän helppoja syitä: maahanmuuttajat ja Euroopan unioni, Royal arvioi.

Suomessa Ségolène Royal haluaa tutustua koululaitokseen, työelämän laatuun ja suomalaisiin innovaatiojärjestelmiIn.