Italialainen taidemesenaatti anoo turvapaikkaa Saksasta

Italialaisen nykytaiteen museon johtaja on vedonnut Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin turvapaikan saamiseksi. Napolin lähistöllä sijaitsevan museon johtaja kertoo kyllästyneensä mafian uhkailuihin sekä hallituksen tehottomiin toimiin italialaisen kulttuuriperinnön suojelemiseksi.

kulttuuri

Casorian nykytaiteenmuseon johtaja Antonio Manfredi kertoo uutisoimisto AFP:lle olevansa valmis siirtämään Saksaan museon koko kokoelman sekä henkilökunnan. Aikeensa vakuudeksi hän on pystyttänyt Saksan lipun museonsa eteen.

Kuvanveistäjänä tunnettu Manfredi on työskennellyt vuosia ulkomailla. Hän palasi kotimaahansa ja perusti nykytaiteen museon kotikaupunkiinsa vuonna 2005. Museon kokoelmat on hankittu lahjoituksina sekä osin Manfredin omalla rahoituksella.

Manfredi kertoo museonsa joutuneen toistuvan ilkivallan kohteeksi. Lisäksi museon johtajan henkeä on uhkailtu useita kertoja. Viimeinen niitti turvapaikan anomiselle oli kuitenkin pääministeri Silvio Berlusconin hallituksen vetäytyminen Pompeijin sortumien korjaustöiden rahoittamisesta.

Italian taidemaailma on laajemminkin viime kuukausina protestoinut hallituksen päätöstä pienentää taiteen määrärahoja.

Lähteet: AFP, AP