Pitkä rakkaus muuttaa aivoja kuin huumeet

Pitkään rakastuneina olleiden ihmisten aivoissa näkyy samankaltaisia muutoksia kuin huumeidenkäyttäjillä. Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkässä rakkaudessa ilmeneekin päihteidenkäyttöä muistuttavaa riippuvuutta. Rakkaus on kuitenkin sellainen aivovaurio, josta harvoin on kenellekään haittaa.

Helsinkiläiset Carita ja Jarmo Piippo uskovat olevansa kymmenen vuoden päästä jopa rakastuneempia kuin nyt. Kuva: Yle

Yhdysvaltalainen tutkija Bianca Acevedo on ollut rakkauden asialla jo useasti. Aiemmin hän tutki vastarakastuneiden aivoja. Viimeisintä tutkimustaan varten hän etsi pariskuntia, jotka uskovat vielä vuosienkin parisuhteessa olon jälkeen olevansa erittäin rakastuneita.

Pitkän rakkauden jäljet aivoissa eivät yllättäneet suomalaista aivotutkija Minna Huotilaista. Aivotutkijat ovat nykyään rakkaudesta ja tunteista hyvinkin kiinnostuneita, sillä tunteilla näyttäisi olevan erittäin suuri vaikutus ihmisten kykyyn käsitellä tietoa.

- Tutkimuksen mukaan pitkään samassa parisuhteessa olleilla ja edelleen kumppaniinsa rakastuneilla, aivotoiminta näyttäisi yllättävän samanlaiselta kuin vastarakastuneilla, Työterveyslaitoksella vanhempana tutkijana toimiva Huotilainen sanoo.

Rakkauden lisäksi kaikki muutkin tunteet muokkaavat tunnetiloja. Tunnetila taas määrittelee, mitä havaitsemme tai mitä päätöksiä teemme. Rakastunut ihminen tekee havaintonsa ja päätöksensä ikään kuin ”rakkauden vaaleanpunaisten silmälasien läpi”.

Rakkaus aiheuttaa riippuvuutta

Aivokuvia tutkimalla ei tänä päivänä vielä voida suoraan sanoa, miten rakastunut henkilö on. Sen verran kuitenkin tiedetään, että rakastuneen aivoissa aktivoituvat samat aivoalueet kuin monissa riippuvuuksissa.

- Rakastumisen lisäksi nämä alueet aktivoituvat myös mielimusiikin kuuntelun yhteydessä eli nämä ovat tällaisia luonnollisia ja turvallisia huumeita, Huotilainen toteaa.

Pitkään rakastuneina olleita pariskuntia rakkaus on muuttanut. Heille rakkaus on se pohja, jonka varaan elämä rakentuu. Rakkaus on aina myös riippuvuussuhde.

- En pidä sitä ollenkaan huonona asiana, sillä me kaikki olemme toisistamme riippuvaisia. Jokaisen ihmisen minuus rakentuu toisista ihmisistä. Pitkässä parisuhteessa sitä minuutta rakennetaan sitten sen parisuhteen toisen osapuolen kanssa, sanoo Minna Huotilainen.

Rakastuminen vie järjenkin

Rakastumisen tunnetta ei voita juuri mikään. Rakastuminen tuntuu vievän järjen, jolloin työnteosta tai muista arjen normaaleista askareista voi olla vaikea selvitä. Rakastunutkin voi kuitenkin olla toimintakykyinen, kunhan keskittyy kunnolla tekemiinsä asioihin.

Aivotutkijan mukaan sekään ei ole huolestuttavaa, jos voimakkaan rakkauden vaihe kestää alkuhuumasta vaikkapa vuosia eteenpäin. Rakastuminen muuttaa tietenkin muotoaan ja rakkaus voi jopa lisääntyä vuosien kuluessa.

- Pitkään rakastuneena olleilla henkilöillä aivojen muutos on pysyvä tila. He elävät siinä tilassa jatkuvasti ja katselevat maailmaa siitä näkökulmasta. Silloin se ei ole enää muutos vaan elämäntapa, toteaa Työterveyslaitoksella vanhempi tutkija Minna Huotilainen.

Pitkään rakastuneilla tunnetilojen muutokset ovat rajuja silloin, kun rakkaus loppuu esimerkiksi puolison kuolemaan. Puolison kanssa rakennettu arki on ollut elämää koossa pitävä tekijä. Parisuhteen loppuessa voi elämänhalu kadota kokonaan.