Britanniassa juhlitaan tänä vuonna modernia kuvanveistoa

Britanniassa juhlitaan tänä vuonna modernia brittiläistä kuvanveistotaidetta. Kuvanveisto on Britanniassa ollut pitkään maineikkaampaa kuin maalaustaide. Keväällä avataan suuri museo, joka esittelee Barbara Hepworthin veistoksia.

Henry Moore kuvattuna työpajassaan vuonna 1952. Kuva: Roger Wood / Henry Moore Foundation / EPA

Wakefieldin kaupunki Yorkshiressä on Britannian kahden abstraktin veistotaiteen merkittävimpien hahmojen, Henry Mooren ja Barbara Hepworthin kotipaikka. Yorkshiressä on jo ennestän suosittu Yorkshiren veistospuisto ja Leedsin kaupungissa on Henry Moore-instituutti.

Keväällä saa 1900-luvun ehkä merkittävin naiskuvataiteilija Barbara Hepworth vihdoin oman nimikkomuseonsa Wakefieldiin.

Hepworthin museon johtaja Simon Wallis selitti museon tiedotustilaisuudessa, miksi modernit kuvanveistäjät Britanniassa ovat hankkineet niin paljon enemmän mainetta maailmalla kuin maalarit.

- Uskon, että se johtuu Henry Mooren ja Barbara Hepworthin kiinteistä yhteyksistä ajan mannereurooppalaisiin ja amerikkalaisiin taiteilijoihin. He olivat aktiivisempia ja huolehtivat siteiden luomisesta eurooppalaiseen avantgardeen. Ja heidän työnsi osui ajan hermoon, Wallis sanoi.

Hepworthin ja Mooren jalanjäljillä

Suoraan Mooren ja Hepworthin perinteestä ammentaa erityisesti Anthony Caro ja hänen punaiseksi maalatuista teräsputkista koottu teoksensa.

Carl Andre ja William Turnbull ovat kääntyneet minimalismiin. Viime aikoina kolmiulotteinen tilataide on Britanniassa suunnistanut usein valmiista tavaroista tehtyjen asetelmien ja installaatioiden suuntaan: sen tunnetuimmat edustajat ovat Damien Hirst ja Sarah Lucas.