WHO: Narkolepsiatapauksia 12 maassa

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 12 maata on ilmoittanut narkolepsiatapauksista, joilla epäillään olevan yhteys sikainfluenssarokotteeseen. WHO:n mukaan eniten epäiltyjä tapauksia on Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa.

Ulkomaat
Pandemrix-rokotepurkki.
Narkolepsiatyöryhmän loppuraportin mukaan Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiatapauksia Suomessa.YLE

Maailman terveysjärjestö painottaa, että lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteydestä tarvitaan vielä lisätutkimuksia. WHO teki päätöksen tutkinnasta Suomen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen narkolepsiatutkimuksen jälkeen. THL:n mukaan Pandemrix-rokotteen saaneilla lapsilla on yhdeksänkertainen riski sairastua narkolepsiaan.

WHO:n mukaan vastaavaa yhteyttä lääkkeen ja narkolepsian välillä ei ole todettu koskaan aiemmin.

WHO arvioi, että geneettisillä tekijöillä voi olla yhteyttä sikainfluenssarokotteen saaneiden suomalaislasten narkolepsiatapauksiin.

WHO:n asiantuntijapaneelin mukaan kaikilla 22 testatuista narkolepsiapotilaista on geeni, joka yleisesti yhdistetään narkolepsiaan. Kyseinen geeni on noin 30 prosentilla suomalaisista, kun taas muualla Euroopassa se on 15 prosentilla, sanoo WHO:n rokoteturvallisuusviranomainen Patrick Zuber.

Myös THL on nostanut esiin mahdollisuuden, että geneettisillä tekijöillä olisi yhteyttä rokotettujen narkolepsiatapauksiin.

Myös Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC tutkii rokotteen ja narkolepsian yhteyttä. Samoin tutkimuksen on käynnistänyt lääkeyhtiö GSK . Se kertoo toimittaneensa yli 31 miljoonaa rokoteannosta 47:ään maahan. Yhtiön mukaan sille on ilmoitettu 162:sta narkolepsiatapauksesta, joista 70 prosenttia on todettu Suomessa ja Ruotsissa.

Lähteet: AFP, Reuters