Lahtelaiset egyptiläismiehet jännittävät maansa puolesta

Suomessa asuvat egyptiläiset ovat seuranneet huolestuneina kotimaansa tilannetta. Arabialaiset satelliittikanavat välittävät tietoja Egyptistä ympäri vuorokauden. Yhteydenpito omaisiin on rauhoittanut mieliä.

Egypti
Ahmed Mohamed ja Mostafa Hanafi ovat päivittäin yhteydessä Egyptiin.
Ahmed Mohamed ja Mostafa Hanafi ovat päivittäin yhteydessä Egyptiin.YLE / Heikki Ahonen

Suomessa 1,5 vuotta asuneen lahtelaistuneen egyptiläisen Mostafa Hanafin sympatiat ovat Kairon mielenosoittajien puolella. Kotimaassaan nuori mies ottaisi osaa protestiin.

- Voin istua vuoden kadulla ja sanoa koko ajan vain: "Mubarak, mene pois!"

Omaisten vointi kiehuvassa maassa huolestuttaa Suomessa asuvia egyptiläisiä. Yhteydenpito on ollut säännöllistä. 8 kuukautta täällä ollut Ahmed Mohamad on pitänyt yhteyttä perheeseensä Egypissä internetin ja puhelimen avulla päivittäin lukuun ottamatta niitä päiviä, jolloin Egypti oli eristettynä muusta maailmasta. Myös Mustafa Hanafi kertoo soittavansa vanhemmilleen joka päivä.

Miesten sukulaisilla ei ole toistaiseksi ollut hätää. Poliisivoimien puuttuminen on pakottanut yksityiset henkilöt vartioimaan omaisuuttaan. Mostafa kertoo iäkkäiden vanhempiensa pelkäävän ulos menoa. Koteja ei voi kuulemma jättää ilman vartiointia.

- Pahat ihmiset voivat tulla koteihin, koska meillä nyt ei ole poliisia.

Mostafa on seurannut kotimaansa tapahtumia satelliittikanavien kautta. Tiedonvälitystä hän pitää pääsääntöisesti totuudenmukaisena. Hän arvelee arabialaisten kanavien kertovan asioista niin kuin ne ovat. Myös Englannin yleisradioyhtiö BBC saa kehuja.

- Mutta egyptiläinen kanava... se on kaikki väärin, koska he sanovat vain mitä Mubarak haluaa.

Lahdessa asuvat egyptiläismiehet eivät usko maansa tilanteen nopeaan ratkaisuun. Vaikka olosuhteet Egyptissä muuttuisivat sekä Mostafa että Ahmed aikovat jäädä pysyvästi Suomeen.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen