Ukkometso kummastuttaa Reijolassa

Komea ukkometso on pyörinyt ihmisten pihoilla ja huoltoaseman pihassa Joensuun Reijolassa. Lintu on päästänyt ihmiset vajaan kymmenen metrin päähän, jolloin metson kuvaaminen onnistuu pokkarillakin.

metso
Ukkometso pihapiirissä2
YLE / Tapio Laakkonen

Mansikkatiellä asuva Reijo Mustonen huomasi linnun omalla pihallaan lauantaina 29.1.2011. Mustonen naurahtaa, että tänäänhän on pihabongauspäivä.

- Pitäisköhän ilmoittaa metso Birdlifen miehille. Ei se varmaan ole ihan tavallisin laji bongareille.

Metso käyttäytyi rauhallisesti ja päästi kuvaajat melko lähelle. Kun kameramiehet pääsivät vajaan kymmenen metrin päähän, metso siirtyi naapurin pihalle. Siitä se lensi sähkölangan päälle, jossa lintu näytti keinahtelevan edestakaisin.

Mustosen mukaan ukkometso on pyörinyt Reijolassa jo useamman viikon ajan. Kuuleman mukaan se on nähty ainakin huoltoaseman pihassa ja Matintiellä. Lisäksi linnun on kuultu hätistelleen jotain lenkkeilijää pyörätiellä.

Riistapäällikkö Juha Kuittinen Pohjois-Karjalan riistanhoitoyhdistyksestä kertoo, että ukkometson käyttäytymisen taustalla lienevät hormonit.

- Pitkän pakkasjakson jälkeen sillä saattaa olla niin sanotusti kevättä rinnassa, mutta jostakin syystä se on eksynyt omasta normaalista elinympäristöstään. Sinänsä tällainen ukkometson käytös ei ole kovin tavatonta, lähes vuosittain tietoon tulee muutamia vastaavanlaisia tapahtumia.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen