Sushi onkin pikkukaupungin juttu

Sushi ja japanilainen ruoka on ollut pääkaupunkiseudulla trendinä jo parin vuoden ajan ja ravintoilta on tullut useita. Nyt suurempien kaupunkien ulkopuolinenkin Suomi on jo kypsä japanilaisen ruualle. Niinpä ravintoloitsija Henrik Poulsen avasi Tiger Sushi -ravintolaketjun ensimmäisen ravintolan Hämeenlinnaan tammikuun lopulla.

Japanilainen keittiö
Mies raastaa retikkaa
Henrik Poulsen raastaa retikkaa lounasannoksia varten.YLE / Mari Siltanen

Henrik Poulsen on perustanut jo 13 ravintolaa ja kehä kolmosen ulkopuolinen vastaanotto on yllättänyt hänet.

- Tässä on semmoinen eriskummallinen ollut, että paljon positiivista palautetta on saatu ja on tullut semmoista kommenttia, että tämän tyyppistä paikkaa me ollaan tänne pitkään odotettu.

Japanilaisuus on tullut Euroopassa viimeiset kymmenen vuotta aina vaan suositummaksi ja Helsinkiinkin on parin viime vuoden aikana pulpahdellut japanilaisia ravintoloita eri paikkoihin, sanoo Henrik Poulsen.

- Nyt me aletaan olla siinä tilanteessa japanilaisessa ruuassa, että se on helppoa lähestyä ja kaikki voivat kokeilla sitä.

Pelkkä raaka kala ei riitä

Japanilainen ruoka ja sushi eivät enää tarkoita vain raakaa kalaa ja riisiä, vaan listalla on esimerkiksi suomalaisten arkilihaan eli kanaan perustuvaa ruokaa. Japanilaisuutta on viritelty amerikkalaisempaan suuntaan. Kasvisversiotakin on oltava.

- Kasvisruuat nostavat päätään vahvasti muutenkin kuin japanilaisessa ruokakulttuurissa. Uskon, että tämä japanilaisuus kasvaa aina vaan enemmän. Varsinkin nuorison keskuudessa tällä hetkellä japanilainen kulttuuri on hirveän suosittua popmusiikin ja mangan kautta.

Aasialainen ruoka on tehnyt itseään tykö suomalaisille jo useamman vuoden ajan. Esimerkiksi Thaimaan matkat ovat tutustuttaneet sushiin, sillä Thaimaassa on paljon japanilaisia ravintoloita, Poulsen sanoo.

Ja onhan japanilaisuus luonnostaan aika lähellä suomalaista.

- Japanilaisen ruuan yksi tärkeimmistä raaka-aineista on kala ja puhtaat maut ja meidän suomalaisten ruokaperinteessä tämä on ollut jo vuosisatoja hyvin vahva osa. Meillä on vaan laitettu siihen [kalaan] vähän suolaa, se lohi on graavattu. Japanilainen vain kastaa sen soijaan eli suolaan, periaatteessa elementit on ihan samat.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen