1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ihmisen muistijärjestelmä

Aivojakin täytyy treenata

Ihmisen aivoja voi verrata lihaksiin. Jotta ihmisen muisti pysyy hyvänä, täytyy aivoja treenata erilaisilla älytehtävillä. Hyviä treenaustapoja ovat esimerkiksi ristisanatehtävät ja käsityöt. Kiireinen elämä altistaa aivoja muistiongelmille.

Ihmisen muistijärjestelmä
Kerroskuva aivoista
Läpileikkaus aivoistaLudovic Di Orio

Erilaisten tekemisten lisäksi muistivireyden ylläpitäminen edellyttää terveellisiä elämäntapoja. Riittävä unenmäärä, aktiivinen liikunta ja terveelliset ruokatottumukset ovat ehdottomia edellytyksiä hyvään muistiin.

Etelä-Karjalan Muisti ry:n kehittämispäällikkö Hanna Sinisalo kertoo, että työn ja kiireen aiheuttamat muistiongelmat ovat lisääntyneet ihmisten keskuudessa.

- Nykyään yhdellä ja samalla työntekijällä on niin paljon muistettavaa töissä, että se aiheuttaa muistin pätkimistä. Itse muistettavat asiat eivät huononna muistia, vaan niiden aiheuttama stressi, kertoo Hanna Sinisalo.

Työuupumuksen lisäksi yleisiä muistin huonontajia voivat olla erilaiset traumat, krooniset kivut, unettomuus tai liian vähäinen B-vitamiinin saanti.

Muistista täytyy pitää huolta

Hanna Sinisalo kertoo, että omasta muististaan täytyy huolestua, jos arki vaikeutuu unohtelemisen takia.

- Toistuvat asiat, esimerkiksi avainten unohtaminen ja samoista asioista puhuminen, ovat merkkejä huonosta muistista. Myös yksittäisistä lähimuistikatkoksista kannattaa huolestua. Jos esimerkiksi liikenteessä unohtaa, mihin oli menossa tai mistä on tulossa, kannattaa hälytyskellojen soida, kertoo Hanna Sinisalo.

Sinisalon mukaan myös dementiariski voi olla suurempi, jos omasta muististaan ei pidä huolta nuorena.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi