Lautakuntatyöskentely Heinolassa vaarallista

Heinolan sosiaali- ja terveyslautakunnassa on eletty suomalaisessa politiikanteossa hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Puheenjohtaja ja virkamiehet ovat puheenjohtaja Seija Saittakarin (kok.) mukaan tunteneet olonsa kokouksissa turvattomaksi.

Heinola
Heinolan terveysaseman aula.
YLE / Lahti

HeinolaPuheenjohtaja Seija Saittakari on sitä mieltä, että nykykokoonpano on toimintakyvytön, uusi lautakunta pitää valita mahdollisimman pian.

Saittakarin mukaan osa lautakunnan jäsenistä häiriköi niin, että puheenjohtaja ja virkamiehet tuntevat kokouksissa olonsa turvattomiksi.

- Jos lautakunta vielä kokoontuu nykymiehityksellä, pitänee harkita turvamiesten kutsumista paikalle, pohtii Saittakari.

Työrauha sosiaali- ja terveystoimialalla on järkkynyt, kiteyttää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Ahonen (kok.).

- Kaikki lautakunnan jäsenet eivät ole sisäistäneet sitä, että lautakunta toimii virkavastuulla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintakyvyttömyydestä on kantautunut tietoja jo pitemmän aikaa. Viimeinen pisara oli vanhusten palveluasumisjärjestelyt ja niihin liittynyt joidenkin lautakunnan jäsenten omavaltaisesti pitämä "kuulemistilaisuus". Sen pitämisestä ei ollut mitään päätöksiä, siitä eivät kaikki jäsenet tienneet ja se pidettiin kaupunginsairaalassa ilman lupaa.

- Valtuustoryhmien puheenjohtajat totesivat viime sunnuntain kokouksessaan, että sosiaali- ja terveyslautakunta on menettänyt luottamuksensa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Ahonen.

Vanhusten palveluasemisen järjestelyissä on Ahosen mukaan tapahtunut selkeätä jarruttamista.

- Heinolassa ei ole varaa sitä pitkittää sen takia, että meillä on erittäin suuret haasteet tällä sektorilla.

Koko lautakunta ei Ahosen mukaan ole toiminut asiattomasti, mutta lain mukaan koko toimielin erotetaan ja tilalle valitaan kokonaan uusi.

Mahdollisesta erottamisesta ja uuden lautakunnan valitsemisesta päättää Heinolan kaupunginvaltuusto. Ensin valtuuston odotetaan seuraavassa kokouksessaan asettavan tilapäisen valiokunnan valmistelemaan nykyisen sosiaali- ja terveyslautakunnan erottamista.

Lähteet: YLE Lahti