Lintujen ruokintaa ei voida estää lailla

Lappeenrannassa vuosikausia kiivaana käynyt kiista lintujen ruokinnasta kaupungin yleisillä alueilla jatkunee. Ympäristölautakunta jätti asian tiistaina pöydälle.

Lintujen ruokinta
Olavi Saari
YLE
Olavi Saari
Katso Olavi Saaren lintujen ruokintakierros

Ympäristöjohtaja ehdotti Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnalle, ettei ruokintaa kielletä, koska terveydensuojelulain mukaisia terveyshaittoja ihmisille ei voida osoittaa. Ennen kokousta lautakunnan puheenjohtaja Jouni Kemppi (kesk.) kertoi, ettei asiaa välttämättä käsitellä tiistaina. Lautakunta päättikin jättää lintujen ruokinta-asian pöydälle.

Lappeenrannan terveysviranomaisten tuoreen selvityksen mukaan rottia ei ole näkynyt ruokintapaikkojen liepeillä eikä muutakaan terveyshaittaa linnuista ole.

Kiista on henkilöitynyt lintujen ruokkijaan ja hoitajaan, nykyisin lemiläiseen Olavi Saareen, vaikka muitakin ruokkijoita muun muassa Pallon kaupunginosan rannalla on nähty. Näin myöskään jätelain mukaista määräystä ei voida kohdistaa yhteen ihmiseen.

Ympäristönsuojelulakikaan ei sovi tapaukseen. Nyt asiaa on tutkittu terveydensuojelulain mukaisena asiana nimenomaan Vaasan hallinto-oikeuden jo vuonna 2007 tekemän päätöksen jälkeen.

Vaikka lakitie on tukossa, jää vielä keinoja. Kunnilla on oikeus antaa omia vaikkapa lintujen ruokkimista koskevia terveydensuojelumääräyksiään. Sellaisen nojalla Helsinki on kieltänyt lintujen syöttämisen kymmenissä paikoissa.

Olavi Saari ei anna periksi

Saari aikoo tuoda kauranjyviä vastakin päivittäin Pallon rannan lisäksi entisille vakiopaikoilleen Kivenkadulle ja Sammonlahteen Helsingintien varteen. Saaren sanoin Lemiltä on vain 18 kilometriä Lappeenrantaan.

- Lintujen ruokkiminen pysyy samanlaisena kuin se on vuosikymmeniä ollut. En aio ruokkimista lopettaa. Lopettamiseen on kaksi vaihtoehtoa, joko minä kuolen, tai minut laitetaan rautoihin, Saari toteaa. Sakoista ja uhkasakoista Saari on onnistunut pääsemään eroon ennenkin.

Joitakin kaupunkilaisia toiminta suututtaa erityisen paljon. Kovaa kieltä on käytetty, ja suoraa toimintaakin on ollut.

- Asukkaiden mielestä lintujen ruokkiminen pitäisi kieltää kaupungin omistamilla alueilla, toteaa lappeenrantalainen Jari Buuri.

- Ruokinta voidaan kieltää samalla tavalla kuin muissakin kaupungeissa se on kielletty. Kaupunki omistaa sen maan ja kaupunki voi määrittää mitä esimerkiksi puistoalueilla tehdään tai ei tehdä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala