Kapinallisjohtaja Umarov sanoo määränneensä Moskovan lentokenttäiskun

Tshetsheenikapinallisten johtaja Doku Umarov on ilmoittanut määränneensä Moskovan lentokenttäiskun. Umarov puhui videolla, joka on lähetetty islamistien käyttämälle internetsivulle www.kavkazcenter.com. Hän sanoo henkilökohtaisesti määränneensä itsemurhaiskun tehtäväksi.

Ulkomaat
Doku Umarov
Intel Center / EPA

Kapinallisjohtaja uhkasi viestissä uusilla terrori-iskuilla. Umarovin mukaan video on nauhoitettu 24. tammikuuta, eli samana päivänä kuin isku tapahtui.

36 ihmistä kuoli Moskovan Domodedovon lentokentällä tehdyssä itsemurhaiskussa tammikuussa. Loukkaantuneita oli lähes 200.

Aleksanteri-instituutin varajohtaja Markku Kangaspuro sanoi YLE Radio 1:n Ykkösaamussa pitävänsä Umarovin uhkausta uusista iskuista vakavasti otettavana. Hänen mukaansa terroristit ovat osoittaneet pystyvänsä tekemään iskuja myös Venäjän Euroopan puoleisessa osassa.

Kangaspuron mukaan on vaikea ymmärtää, miksi Umarov ilmoitti syyllisyydestään vasta nyt, kaksi viikkoa iskun jälkeen.

- Ehkä Umarovin toimintamahdollisuudet ovat niin heikot, ettei hän pystynyt vastaamaan heti, Kangaspuro arvioi syytä ilmoituksen julkaisemiseen vasta nyt.

Tutkijat kertoivat selvittäneensä iskun tekijän

Venäjän asettama tutkintakomitea on aikaisemmin ilmoittanut selvittäneensä Domodedovon lentokentällä tapahtuneen itsemurhaiskun tekijän. Tutkijoiden mukaan itsemurhapommittaja oli 20-vuotias mies, joka oli kotoisin Pohjois-Kaukasiasta.

Tutkintakomitean mukaan lisäksi on pidätetty muita henkilöitä, joiden epäillään osallistuneen iskun valmisteluun.

Venäjän etsityimpiin henkilöihin kuuluva Doku Umarov johtaa Kaukasuksen emiraatiksi kutsuttua järjestöä. Kapinallisten tavoitteena on perustaa islamilaista lakia noudattava valtio Pohjois-Kaukasiaan.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset