Medvedev: Venäjä luopuu talviajasta

Venäjä ei enää ensi syksystä lähtien siirrä kelloja talviaikaan, sanoo presidentti Dmitri Medvedev venäläisten uutistoimistojen mukaan. Medvedev sanoo päättäneensä asiasta, koska sopeutuminen kellojen siirtämiseen kaksi kertaa vuodessa aiheuttaa stressiä ja sairauksia.

Ulkomaat
Nainen kävelee moskovalaisessa puistossa lumisateessa.
Nainen kävelee moskovalaisessa puistossa lumisateessa.Sergei Ilnitsky / EPA

- Tämä todella häiritsee ihmisen biorytmiä. Se on ärsyttävää. Ihmiset joko nukkuvat pommiin tai heräävät liian aikaisin eivätkä tiedä, mitä tehdä tunnin ajan, Medvedev sanoo.

- Emme siirrä kelloja tunnilla taaksepäin syksyllä, mutta joudumme kokemaan vielä yhden epämiellyttävän siirtymisen kesäaikaan. Meillä tulee olemaan yksi tunti unta vähemmän, mutta sen jälkeen ongelmamme päättyy, Medvedev sanoi.

Hänen mukaansa ihmiset ovat pyytäneet kellojen siirtämisestä luopumista häneltä useasti.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajat pitävät Medvedevin ilmoitusta tervetulleena, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Puolueen varajohtajan Tatjana Jakovlevan mukaan asiasta tarvitaan laki, jotta kaikki parlamentin poliittiset voimat pääsevät kertomaan kantansa. Kommunistien edustaja arvioi, että he saattaisivat tukea lakia, jos sellainen laaditaan.

Valion liiketoiminnanjohtajan Arto Tikkasen mukaan aikaeron kasvaminen talvisin tunnilla ei todennäköisesti lisää idänkaupan kustannuksia.

- Tietysti asiointiajoissa aikaeron muutos pitää huomioida. Tunnin parin aikaero on kuitenkin niin pieni etten usko, että mitään suurempia kustannuksia aiheutuu, Tikkanen sanoo.

Kesäaika otettiin käyttöön Neuvostoliitossa vuonna 1981, ja asia on ollut siitä lähtien vilkkaan keskustelun kohteena. Venäjällä on nykyään yhdeksän aikavyöhykettä alunperin yhdentoista sijaan. Kaksi aikavyöhykettä on poistettu laskelmista Medvedevin kaudella.

Lähteet: AFP, Itar-Tass