Aamun lehdet

Aamun lehdissä aiheina palkkaneuvottelut, ruoan kallistuminen sekä parivaljakko Lipponen-Jäätteenmäki.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa alkuvuoden palkkaneuvotteluista.

Kunta-alan palkollisten järjestöt hylkäsivät tiistaina yksimielisesti työnantajan palkkatarjouksen. Jos sopimusta palkoista ei ensi viikon tiistaihin mennessä synny, sanotaan nykyisesti sopimukset irti ja kunta-alalla ollaan maaliskuun alusta lähtien sopimuksettomassa tilassa.

Hieman nurinkurista on, että vaikka työnantajien eduista huolehtiva Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kategorisesti kieltäytynyt keskitetyistä ratkaisuista, se valvoo tarkasti, mitä alakohtaisissa neuvottelupöydissä tehdään. EK:n mielestä palkankorotusvara on olematon, nollasta vajaaseen yhteen prosenttiin.

Kuntatyönantajan linja on sama, vaikka EK:lla ei kuntapuolen sopimuspöydässä olekaan tuolia. Työntekijöiden hylkäämä tarjous olisi korottanut palkkoja toukokuun alussa 0,7 prosenttia. Sen lisäksi olisi tullut syyskuussa 0,8 prosentin suuruinen järjestelyerä.

Työntekijäjärjestöjen mielestä yhteisvaikutus olisi tänä vuonna jäänyt alle prosentin. Sopimustarjouksen hyväksyminen olisi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren mukaan tarkoittanut reaalipalkkojen alentumista noin prosentin verran.

Tilanne näyttää kieltämättä vaikealta. Järjestöt kyttäävät toisiaan, eikä päänavaajan rooliin näytä olevan halua kenelläkään. Palkansaajajärjestöistä on jo kuultu puheenvuoroja, että lakotkin ovat mahdollisia. Kyse on puheesta, jota aina kuuluu, kun neuvottelut takkuavat, mutta tällä kertaa erimielisyydet näyttävät aidoilta.

Ruoka on kaikissa maissa nyt kallista

Maailmanlaajuinen ruoan hintojen nousu on arvioitavana Salon Seudun Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun)

Hintojen laukka on ollut niin nopeaa, että YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n pääjohtaja Robert Zoellinck varoittaa jo maailmantalouden vakautta uhkaavasta vaarasta.

Eri puolilla maailmaa on nähty ruokamellakoita. Ruuan kallistuminen on ollut osasyy Algerian, Tunisian, Egyptin ja useiden muiden valtioitten levottomuuksiin.

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennakoi viime vuoden lopulla ruuan kallistuvan Suomessa tänä vuonna keskimäärin 3,7 prosenttia eli selvästi inflaatiota nopeammin.

Jäätteenmäki hölötti, Lipponen kertoi

Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskustassa on kova hinku pestä Anneli Jäätteenmäki puhtaaksi taannoisesta Irak-sotkusta. Herää jo epäilys, ollaanko häntä kiillottamassa puolueen seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi.

"Puoluesihteeri Timo Laaninen kyselee, mitä eroa on Paavo Lipposen Wikileaks-paljastuksella ja Jäätteenmäen eroon johtaneella tapahtumaketjulla. Varmuuden vuoksi hän vastaa itse: Jäätteenmäki kertoi luottamuksellisia tietoja kansalle, Lipponen Yhdysvaltain suurlähettiläälle.

Ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen säestää, ettei Jäätteenmäen toiminnassa ollut mitään outoa.

No oli siinä. Jäätteenmäki kaatui lopulta siihen, että hän valehteli ministereille ja eduskunnalle papereista, jotka tulivat ”pyytämättä ja yllättäen”, vaikka vuotaja oli presidentin kanslian työntekijä.

Jäätteenmäki myös hölötti salaiset keskustelut julki kaikille halukkaille. Lipponen kertoi niistä vain luottamuksellisessa keskustelussa yhdysvaltalaiselle diplomaatille."

Lähteet: Yle Uutiset