1. yle.fi
  2. Uutiset

Ahvenanmaan hylkyolut ehkä tuotantoon

Oluen ystävät saattavat päästä pian maistamaan uudelleentuotantoon päätynyttä juomaa, mikäli VTT onnistuu selvittämään Ahvenanmaan edustalta hylystä sukelletun oluen reseptin. Hylystä sukellettiin kesällä 2010 samppanjapulloja ja viisi olutpulloa. Olut on todennäköisesti peräisin 1800-luvun alkupuoliskolta.

Kotimaan uutiset

Ahvenanmaan maakuntahallitus on toimittanut yhden hylystä nostetuista olutpulloista Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkittavaksi. VTT yrittää nyt selvittää oluen reseptin ja sen, millaisella hiivalla oluen käymisprosessi on tapahtunut.

VTT tutkii muun muassa sitä, mitä hiivoja ja maitohappobakteereja oluessa on tallella. DNA-analyysin avulla taas selvitetään jo kuolleita soluja ja kemiallisten analyysien avulla oluen valmistuksessa käytettyjä raaka-aineita.

- Meistä on erittäin mielenkiintoista tutkia, millaista hiivaa käytettiin 1800-luvun alussa ja millainen olut oli laadutaan, sanoo VTT:n asiakaspäällikkö Annika Wilhelmson tiedotteessa.

Olut on yksi maailman vanhimmista säilyneistä oluista, ja Ahvenanmaan maakuntahallitus on kiinnostunut sen uudelleentuotannosta. Maakuntahallituksen mukaan yksi olutpulloista särkyi viime kesänä noston yhteydessä, sillä hauraassa lasissa oli särö. Silloin todettiin, että pullossa oli kuohuvaa tummaa olutta.

- Ensisijaisesti haluamme analysoida pullojen sisällön. Sen jälkeen toivomme pystyvämme luomaan alkuperäisen reseptin uudelleen, jotta sitä voidaan käyttää oluen valmistuksessa, sanoo Ahvenanmaan maakuntahallituksen osastopäällikkö Rainer Juslin.

VTT:n tutkimustulokset valmistunevat toukokuussa 2011.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi