1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jarkko Laine

Kun rokkikukko kirjan kirjoitti

Lahtelainen Jarkko Laine ei lue kirjoja, eikä hän tiennyt aiemmin, mikä on puolipiste. Silti miekkonen päätti lähteä kuokkimaan bileisiin, joista hänellä ei ollut hajuakaan: hän kirjoitti kirjan.

Jarkko Laine

Harvan esikoiskirjailijan sponsori on tatuointiliike. Patomäessä asuvalla 28-vuotiaalla Jarkko Laineella näin on.

Ensimmäisen kirjan kunniaksi lahtelainen tatuointiliike kirjaili hänen käsivarteensa nimen "Aksu". Kädessä luki jo ennestään "Jami". Nyt kahden lapsen isän nahkaan on hakattu hänen molempien poikiensa nimet.

Tällä isällä on vaalea rokkikuontalo ja lävistys alahuulen alapuolella. Kymmenisen vuotta sitten Hollolan lukiosta kirjoittaessaan Laine aikoi monien aikalaistensa tavoin rockjumalaksi, mutta tähdenlentoa ei tullut.

- Supremate-yhtyeessä kovasti rokkasin, mutta rokkarin siivet katkesivat jo ennen nousua taivaalle. Sitten minusta tuli kirjailija, toteaa Jarkko Laine.

Kuulostaa kovin mutkattomalta tämä kirjailijaksi ryhtyminen. Ja sitä se Laineen kohdalla olikin.

- Eräänä sunnuntaina ajattelin, että mitähän nyt voisi tehdä, kun selkä ei enää kestä urheilua. Silloin keksin idean fantasiaseikkailusta. Päätin kirjoittaa kirjan, koska sillä voisi tienata muutaman sentin.

Rikastuminen jäi haaveeksi

Tuhkametsän salaisuus näki kirjana päivänvalon kolmen vuoden kuluttua. Ruusuinen kuvitelma kirjailijana rikastumisesta on kärsinyt Jarkko Laineen haaveissa inflaation. Suomessa harva tekstinikkari hädin tuskin elää kirjoilla.

- Ei siinä pääse ajelemaan Ferrarilla, mutta kun pääsin alkuun, häipyivät dollarinkuvat silmistä. Kirjoittaminen on mukavaa hommaa. Joskus se on puuduttavaa, mutta parhaimmillaan antaa hyviä fiiliksiä.

Trukkia varastossa siviilityökseen ajava Laine naputtelee tekstiä yleensä muutaman tunnin päivässä, iltaisin ja viikonloppuisin. Ensin hän sai suoltaa ideoita rauhassa, mutta kun kustantaja peikkotarinalle löytyi, kokematon kynäniekka joutui tuunaamaan koko tekstin lähes uusiksi.

- Se oli vähän miten sattuu kirjoitettu. Minulla ei ollut hirveästi hajua puolipisteistä tai muista sellaisista äidinkielen jutuista, mitä kirjassa tarvitaan.

Jarkko Laine ei itse lue kirjoja.

- Se ei ole minun juttuni. Paljon mieluummin kirjoitan. Tosin muutaman hyvän kirjan lukeminen voisi auttaa kirjoittamisessa.

Tarun loppu on arvoitus

Tuhkametsän salaisuuden juoni kertoo ihmisten seikkailuista peikkojen ja kummajaisten maailmassa. Taikavoimia omaavasta soihdusta sekä hyvän ja pahan taistelusta Narnian ja Harry Pottereiden tyyliin.

Laine lähetti tarinan ensimmäisen version moneen kustantamoon. Suurin osa vastasi kohteliaasti ”ei kiitos”. Puolen vuoden päästä Nordbooks lupasi julkaista fantasiatarinan. Nyt Patomäessä naputellaan kakkososaa, jolle ei ole vielä julkaisusopimusta.

Kuinka Tuhkametsän tarina päättyy?

- Tiedän viimeiset lauseet, mutta en sitä, kuinka tarina tarkalleen päättyy. Odotan itsekin jännityksellä, kirjailija kertoo.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi