MJK-koulutuskeskus joutuu maksamaan takaisin valtionosuuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö perii MJK-koulutuskeskus ry:ltä takaisin virheellisin perustein saatua oppisopimuskoulutuksen valtionosuutta. Perittävä summa on runsaat 10,6 miljoonaa euroa. Tuki on myönnetty koulutuskeskukselle vuosina 2005 - 2007.

Kotimaa

Hallitus päätti asiasta raha-asiainvaliokunnan istunnossa keskiviikkona.

Päätös takaisinperinnästä perustuu opetushallituksen tarkastuskertomukseen. Sen mukaan huomattava osa MJK:n oppisopimusasiakirjoista ei vastanut oppisopimuskoulutusta koskevaa lainsäädäntöä.

Koulutuskeskuksen ilmoittamista lähes 2 600 oppisopimuksesta runsaat 1 500 ei täyttänyt oppisopimuskoulutukselle ja sen rahoitukselle asetettuja edellytyksiä.

MJK-koulutuskeskus helsinkiläinen koulutuksen järjestäjä. Se on Liiketalouden Liiton, Suomen Merkonomiyhdistysten Liiton, Suomen Kauppaopiskelijoiden Liiton ja 27 paikallisen merkonomiyhdistyksen yhteenliittymä. MJK on perustettu vuonna 1972.

MJK valittaa päätöksestä

Koulutuskeskusta ylläpitävän MJK-instituutin hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Koskinen on tuohtunut tavasta, miten tapauksen käsittelyä on hoidettu.

- Sain tiedon päätöksestä median kautta. Meille on tullut viimeksi tietoa joulukuussa, jolloin saimme päätösesitysluonnokset kommentoitavaksi.

Koskinen sanoo, että tapauksen selvittelyssä on tehty selviä virheitä. Esimerkiksi koulutuskeskuksen toimittama lisäaineisto jätettiin hänen mukaansa huomioimatta ennen lopullista päätöstä.

- On tapahtunut oikeusmurha. Juristimme ovat aivan eri mieltä päätöksestä, Koskinen kertoo.

MJK-koulutuskeskuksen omissa selvityksissä on todettu, että oikea perintäosuus olisi 635 000 euroa, siis selvästi vähemmän kuin ministeriön vaatima 10 miljoonaa.

- Valitamme päätöksestä ja tapaus menee todennäköisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen uuteen käsittelyyn. Kahdeksan vuotta pitkittynyt prosessi on tehnyt kolauksia MJK:n toimintaan, joten keskustelemme yhdistyskokouksessa myös kanteen nostamisesta Suomen valtiota vastaan.

YLE Uutiset ei keskiviikkona tavoittanut opetus- ja kulttuuriministeriön edustajaa kommentoimaan aihetta.

Lähteet: YLE Uutiset