Aikuinen elokuvayleisö haluaa rauhaa ja hivenen glamouria

Kotimaisen elokuvatarjonnan monipuolistuminen on tuonut elokuvateattereihin aiempaa enemmän aikuisyleisölle suunnattuja elokuvia. Samalla ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut, että nuorisoa miellyttävät monisaliteatterit eli multiplexit oheishuvituksineen saattavat jopa karkottaa keski-ikäisiä ja sitä vanhempia katsojia.

kulttuuri
Kino Tapiolan sali ja valkokangas. Katsomo on vielä tyhjillään.
Viime vuonna valmistuneen kunnostuksen jälkeen Kino Tapiolan salista voi aistia nostalgista glamouria, jollaista ei monisaliteattereista löydä.YLE

Suomalainen käy elokuvissa vajaat kaksi kertaa vuodessa. Tosiasiassa luku on harhaa, pelkkä keskimääräistys. Nuorilla luku on oikeasti moninkertainen, ja keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla elokuvakäyntien väliin jää helposti vuosia, vaikka he asuisivat suurissa kaupungeissa, joissa on runsaasti elokuvatarjontaa.

Mikä aikuiset sitten houkuttelisi elokuviin? Ulkomaisten tutkimusten mukaan aikuisyleisö arvostaa elokuvateatterissa rauhaa, siisteyttä ja laadukasta oheistarjontaa.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn kertoo, että ruotsalaiset ja englantilaiset elokuvateatterinpitäjät ovat käyneet antamassa vinkkejä Suomessakin.

- Vanha tapa on, että elokuvasaliin kyllä tullaan valaistuja juhlaportaita pitkin, mutta elokuvan päätyttyä on mentävä varauloskäynnistä jonnekin kujalle lumisohjoon. Meillä vierailleet ruotsalaiset ja englantilaiset ovat sanoneet, että yleisö pitääkin kierrättää takaisin aulaan.

Aulassa sitten myydään vähän viiniä ja yleisö keskustelee sivistyneesti näkemästään elokuvasta, Krohn kuvailee.

Suomessakin on jo siemailtu viiniä elokuvateattereissa, Yhdysvalloista välitettyjen oopperaesitysten väliajoilla. Palaute on ollut erittäin hyvää, kertoo Suomen elokuvateatteritarjontaa hallitsevan Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen.

Multiplexit on vaikea rauhoittaa

Lähteinen kertoo myös, että elokuvateatterien markkinoinnin tavoitelluin yleisö eivät suinkaan ole nuoret miehet, vaan kaikenikäiset naiset.

- Jos saadaan naiset liikkeelle, niin ajatus on, että he tulevat porukoissa tai kaksittain ja myös tuovat miehet mukanaan. Naiset ovat nimenomaan ryhmä, johon suurimmat panostukset markkinoinnissa osoitetaan.

Sen sijaan rauhallisen elokuvateatterin tarjoaminen on iso kustannuskysymys. Käytännössä se vaatisi pieniä teattereita monisalisten multiplexien tilalle.

- Muut kulttuuritapahtumat, teatteri tai ooppera tai sinfoniakonsertti, tapahtuvat yksittäin. Niiden tapahtumapaikoissa ei kuljeta sisään ja ulos. Silloinhan elokuvateatterienkin pitäisi olla yksisalisia, mutta kustannussyistä ne ovat valitettavasti osoittautuneet häviäjiksi kilpailussa.

Elokuvakäynnin ennakkomielikuvan muuttaminen rauhallisempaan suuntaan uusia pienteattereita rakentamatta on iso haaste, mutta sitä pitää yrittää, Lähteinen sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius