Hyppää sisältöön

Polttoaine nostaa lentolippujen hintoja

Kallistuva polttoaine nostaa lentolippujen hintoja. Useat lentoyhtiöt ovat tällä viikolla ilmoittaneet korottavansa polttoainelisää, mikä nostaa käytännössä erityisesti pitkien, mannertenvälisten lentojen hintoja.

Finnair Cargo -lentokonetta tankataan lumisateessa Helsinki-Vantaalla.
Lentoliput kallistuvat, yhtiöt perustelevat korotuksia polttoaineen hinnalla.

Matkatoimistovirkailija Riitta Suuntamo-Linko Kaleva Travelista etsii liikemiehelle sopivaa lentoa Tukholmaan.

- Jos lippu maksaa 584 euroa, siellä on 44 euroa polttoainetta, hän laskee.

Ensi kuussa lippu maksaa enemmän. Kotimaisista lentoyhtiöstä Blue1 on ensimmäisenä kertonut korottavansa polttoainemaksua.

- Nyt korotetaan kahden viikon sisällä 22 eurosta 27 euroon, sanoo viestintäjohtaja Tom Christides.

Koneissa käytettävän lentokerosiinin hinta on noussut vuodessa lähes puolella. Viime viikolla hinta hipoi jo sataa dollaria tynnyriltä. Johtaja Peter Gabrielsson Finnairilta sanoo, että polttoaineen osuus kustannuksista on jo lähes kolmannes.

- Kun siinä tapahtuu kymmenien prosenttien muutoksia, niin se lyö ilman muuta paineita, hän sanoo.

Finnair kertonee polttoainelisän korotuksesta lähiviikkoina. Eniten ovat kallistumassa mannertenväliset lentoliput. Korotuspaineita tosin hillitsee se, että yhtiö on varautunut lentokerosiinin kallistumiseen suojauksilla.

Euroopan suurista lentoyhtiöistä ensimmäisenä polttoainelisää ehätti nostamaan Lufthansa - kaukoreiteillä reilulla kymmenellä eurolla. Nyt esimerkiksi Bangkokiin lentävä maksaa polttoaineesta vajaat sata euroa.

Vastaavista korotuksista ovat kertoneet muun muassa British Airways, Air France sekä KLM.

Kaikki eivät peri polttoainelisää

Matkatoimisto Kaleva Travelin markkinointijohtaja Terhi Hakulinen arvioi, että polttoainemaksun osuus voi olla lipun hinnasta olla jopa yli viidesosa. Hän uskoo, että lipun hinta tulee maksun myötä nousemaan.

Kokonaan tulevia korotuksia lentoyhtiöt tuskin siirtävät asiakkaan maksettavaksi.

Tänä keväänä lentotarjonta Suomesta erityisesti Eurooppaan kasvaa tuntuvasti muun muassa uusien halpalentoreittien myötä, ja lentoyhtiöt taistelevat markkinaosuuksista lippujen hinnoilla.

Esimerkiksi Ryanair ja easyJet vakuuttavat, etteivät ne peri polttoainelisää. Matkustaja saattaa tosin huomata, että halvimpia lentolippuja on myynnissä lentoa kohti aiempaa vähemmän.

.
.