Kannabiskoukusta on vaikeaa päästä irti

Kannabista on tarjolla nuorille liian helposti, toteaa huumetta käyttäneen pojan äiti. Tavallisen kuopiolaisen perheen poika sai ensimmäisen sätkän kaverilta. Vuosien käytön jälkeen poika on nyt kuivilla. Mikä auttoi pääsemään irti kannabiksesta?

kannabis
MIes polttaa hassista
Yle

- Poika sai kavereilta kannabissätkiä 15-vuotiaana, ja käyttö jatkui viikonloppuisin. Hän jäi kiinni 16-vuotiaana. Veimme pojan A-klinikalle, jossa hän kävi vuoden verran. Käytön piti siis loppua, mutta se jatkuikin salaa, nyt 21-vuotiaan pojan äiti kertoo.

Käytön syyksi poika kertoi, että kannabista saa helposti, niistä saa saman vaikutuksen kuin alkoholista, mutta paljon halvemmalla, ja ”kaikkihan niitä käyttää”, äiti kertoo. Kaveripiiristä löytyy aina joku joka kasvattaa, antaa sitä aluksi, ja kun huomataan, että jää koukkuun, niin sitä aletaan myydä.

Autokoulu hillitsi

Autokoulun käynti ja ajokortin saaminen keskeyttivät pojan kannabiksen käytön joksikin aikaa, koska oli pelko, että poliisi voi pysäyttää auton ja saada selville, että hän käyttää huumeita.

Sitten poika ajautui taas kaveripiiriin, joka käytti huumeita. Kun poika oli 18, alkoivat tietyt merkit kieliä vanhemmille mahdollisesta käytöstä. Auton siisteys oli ollut pojalle hyvin tärkeä, siitä poika ei enää huolehtinut. Hygienia meni huonoksi, vaikka aiemmin hän oli vaatteistaan ja hygieniastaan tarkka.

- Luonnollinen iloisuus hävisi, ja tilalle tuli apaattisuus. Myös mausteitten käyttö lisääntyi huomattavasti, äiti kertoo. Poika sai käytyä koulut, mutta valmistuminen viivästyi vuodella.

Huoneratsia paljasti käytön

Viime joulun alla vanhemmat sitten tutkivat pojan huoneen, ja löysivät kannabiksen käyttöön liittyviä välineitä. Vanhemmat pohtivat asiaa monta päivää keskenään. Sitten he ottivat yhteyttä Kuopion kriisikeskukseen ja Irti huumeista ry:hyn, josta he saivat tukihenkilön.

Tukihenkilö kävi juttelemassa kotona, ja siitä asiat alkoivat selvitä. Asian ilmitulo oli lopulta suuri helpotus pojallekin.

Pojalle taisi olla merkityksellistä erityisesti se, että vanhemmat eivät huutaneet ja raivonneet, eivätkä syyllistäneet häntä, vaan ilmaisivat ennemminkin huolensa pojan tulevaisuudesta, äiti arvelee. Äiti katsoo, että syyttelemään ei kannatakaan lähteä, koska silloin nuoren kapina vain kasvaa.

Avoin keskustelu kotona auttaa

Asiasta on puhuttu avoimesti kotona myös pojan kolmen muun sisaruksen kanssa perhekokouksessa. Tukihenkilön ja oman perheen tuen avulla pojan tilanne on alkanut selvitä. Hän on saanut kuulla, miten laajasti perhepiiriin hänen huumeiden käyttönsä on vaikuttanut.

Nyt poika pohtii tulevaisuuttaan, on kiinnostunut koulun käynnistä ja haaveilee opettajan ammatista. Vanhemmat saivat pelin poikki ratkaisevalla hetkellä, ennen kuin poika siirtyi vahvempiin huumeisiin.

- Väri on palannut poskille, poika leipoo kotona ja auton huoltaminen kiinnostaa. Tuntuu, että olemme saamassa entisen pojan takaisin. Kuntoutuminen vie aikaa, ainehan ei poistu heti elimistöstä, ja vaikeita päiviä on. Mutta päivä kerrallaan ollaan päästy eteenpäin, äiti toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen