1. yle.fi
  2. Uutiset

Pentti Timosen elämä on yhtä rillumareitä

Heinolan Pentti Timonen on hurahtanut rillumareimusiikkiin täysillä. Esa Pakarisen luomasta Severi Suhosesta on tullut Timoselle sivupersoona. Hän naureskelee, että on tullut paremmin tunnetuksi Severinä kuin Penttinä.

kupletit
Pentti Timonen on rillumareitä päästä varpaisiin.
Heinolan Severi Suhonen alias Pentti TimonenYLE/ Vihtori Koskinen

Esa Pakarisen syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta 9. helmikuuta 2011. Koko kansan tuntema viihdetaiteilija on jäänyt ihmisten mieliin monista koomisista sivupersoonista ja rillumareimusiikista.

Sotavuosien iltamissa syntyivät muun muassa hahmot neiti Impi Umpilampi ja alatölviöläinen velmu Severi Suhonen. Hampaaton Severi soitti hanuria ja lauloi savon murteella unohtumattomia rillumareilauluja.

Heinolalaiseen Pentti Timoseen edesmennyt kansansuosikki teki niin suuren vaikutuksen, että hän päätti ryhtyä Heinolan omaksi Severi Suhoseksi.

- Minulta lähtivät hampaat nuorena. Lisäksi osasin laulaa kuin Severi. Siitä se lähti, kertoo Pentti Timonen.

- Rillumarei teki suuren vaikutuksen jo lapsena. Kotimaisemissa Pohjois-Karjalassa olivat isot savotat käynnissä ja savottalaisilla oli grammari. Meidän isossa pirtissä tanssittiin harvase ilta ja ne muistot ovat syövereissä vieläkin, hän jatkaa.

Vuosikymmenten aikana Heinolan Severi Suhonen on esiintynyt monenlaisissa iltamissa laulaen Esa Pakarisen rillumareilauluja ja kertomalla Severille tyypillisiä maalaisvitsejä.

- Iäkkäämmät ihmiset ovat aina todella mielissään. Olen käynyt esiintymässä sairaalassakin. Siellä ihmiset pistävät oikein käden leualle ja kuuntelevat hartaana. Kyllä ne vielä muistavat rillumareit, hän lisää.

Esa Pakarinen kannusti jatkamaan

Heinolan Severi kertoo kokeneensa lähtölaukauksen rillumareimusiikin esittämiseen tavattuaan Esa Pakarisen vuosikymmeniä sitten.

- Pakarinen oli esiintymässä Kuopion Sokoksella ja menin tervehtimään. Kerroin, että olen imitoinut Severiä. Pakarinen pyysi, että antaisin laulunäytteen. Minähän vetäisin hampaat taskuun ja lauloin Lentävän kalakukon. Esa tuumasi, että sinähän laulat paremmin kuin minä. Siitä innostuin toden teolla, naureskelee Timonen.

Rillumareillä ei pyyhi hyvin

Rillumareiviihde on kuitenkin Timosen mielestä katoavaa kansanperinnettä ja iltamakulttuurin viimeisetkin rippeet haudataan viimeisten tervaskantojen myötä.

- Ei näitä rilluttelijoita enää ole. Koko rillumarei katoaa lähivuosina. Se on ikävä juttu, koska itse olen rillumareiksi syntynyt ja rillumareinä kuolen, summaa Pentti Timonen.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen

Lue seuraavaksi