1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Esa Pakarinen

Esa Pakarisen syntymästä 100 vuotta

Viihdetaiteilija Esa Pakarista muistellaan keskiviikkona monin tavoin hänen merkkipäivänään. Keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan sata vuotta hänen syntymästään. Sekä synnyinkunta Rääkkylässä että asuinkaupunki Varkaudessa järjestetään tänä vuonna lukuisia eri Pakaris-aiheisia juhlia, esityksiä ja näyttelyitä.

Esa Pakarinen
Severi Suhonen soittaa hanuria ja laulaa
Esa Pakarinen Severi Suhosena vuonna 1981.Antero Tenhunen

Esa Pakarinen (1911-1989) oli suosittu suomalainen näyttelijä, hanuristi ja viihdetaiteilija. Pakarinen nousi suuren yleisön suosioon sotien jälkeisen iltamaperinteen ja rillumarei-viihteen taiturina. Hänestä tuli valtakunnallinen tähti 50-luvun komediaelokuvissa, joista kuuluisimpia lienevät Pekka ja Pätkä -elokuvat. Pakarinen muistetaan parhaiten Pekka Puupään, savolaishanuristi Severi Suhosen ja ikäneito Impi Umpilammen hahmojen esittäjänä.

Pakarista pidetään yhtenä suomalaisen elokuvahistorian merkkihenkilöistä. Hänen esittämänsä hahmot, kuten huono-onninen mutta sympaattinen Pekka Puupää, valloittivat aikanaan suomalaisten sydämet.

Perinteentutkimuksen professori Seppo Knuuttila Itä-Suomen yliopistosta pitää Esa Pakarista ja hänen lähipiiriään oman aikansa stand up -komiikkana.

- Olihan se ilman muuta sitä, ehkä enemmän kertomuksia näistä tanssitilaisuuksista ja viihteellisistä tilaisuuksista. Niistä sanottiin, että huvivero tansseissa oli niin kova, että piti olla ohjelmaa. Tähän ohjelmapaikkaan tuotettiin näitä esityksiä, joista tuli Severi Suhonen ja neiti Impi Umpilampi. Eivät he keksineet tätä stand up -komiikkatapaa, mutta sovelsivat sitä hyvin ja hienosti tuohon aikaan, Knuuttila kehuu.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi