Hyppää sisältöön

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja: sappikirurgin oikeusturvaa loukattiin

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvostelee kirurgin nimen julkistamista Jokilaakson sappileikkauskohun yhteydessä. Pälve sanoo tuoreessa Lääkärilehdessä, että kyseisen lääkärin oikeusturvaa on loukattu rajusti.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja viittaa siihen, että joku kirurgin kollegoista olisi vuotanut tämän nimen Helsingin Sanomille.

- En tiedä onko niin, mutta tehtäviini kuuluu katsoa kollegiaalisuuden perään. Kun sairaalassa tapahtuu, niin todennäköisesti asiasta tietävätkin ovat siellä sairaalassa, Pälve sanoo YLE Keski-Suomelle.

Sappileikkaukset tehnyt kirurgi Sami Vähäsantanen on kuitenkin itse kertonut tehneensä leikkaukset ja tarjoutunut aiheesta muun muassa YLE Keski-Suomen haastateltavaksi.

- Jos näin on, että henkilö itse haluaa tulla julkisuuteen, siihen minulla ei ole mitään puuttumista. Tällaista kuvaa en kuitenkaan ole itse saanut, eikä sitä ole minulle välitetty, vaan pikemminkin niin, että oltiin pahoillaan, että tämä kesken tutkimusten päätyi julkisuuteen, Pälve kertoo.

- Jos henkilö on itse kertoo, että minulle on tapahtunut tämänkaltaisia komplikaatiota, ja nyt katsotaan onko se normaalivariaation piirissä, niin se on ihan ookoo, hän jatkaa.

Pälven mukaan potilasturvallisuuden vaaliminen edellyttää, että pienestäkin epäilystä tehdään ilmoitus, ja se tutkitaan.

- Mutta jotta me saisimme näitä ilmoituksia, täytyy huolehtia siitä, ettei ihmisiä ei syyllisestetä kun vasta selvitetään onko jotakin tapahtunut.