Sananen – Hidastetut miehet kapinan airueina

Toiset miehet hidastetaan. Toiset hidastuvat itse. Vierivät kivet, nuo nappulat, eivät sammaloidu. Kapina elää. Se jättää jälkensä kanta-asiakastilin otteeseen.

Viisikymppiset (Ikä)
Mikko MaasolaYLE Keski-Suomi/Riikka Pennanen

Viime aikojen hienoin esimerkki keski-ikäisten teollisesta kapinasta on Dressmannin Rolling Stones- teepaitakampanja. Yhteistyö on luontevaa, onhan sekä norjalainen miestenvaateketju että Rollarit perustettu samana vuonna 62. Ikiaikaisena tarkoituksena on ollut tyylin keinoin vietellä tyttöjä lähikontaktiin ja aiheuttaa pahennusta. En silti pysty kuvittelemaan kuka hakisi oikeasti liikkeestä kyseisen teepaidan. Jos kampanjapaita ilmestyy työkaverin päälle, niin miten saan sanotuksi tyylikkäästi, että mitä nyt. Et näytä vieläkään vaaralliselta.

Monella on vielä keski-iässäkin tarve olla korostetun itsellinen. Kapinoida valtiota, holhousta ja järjestelmiä vastaan. Pitää hajurakoa huonolta tuntuviin keksintöihin. Päättää ite. Moni viisikymppinen haluaa tulla mieluummin vanhaksi kuin aikuiseksi. Juuri 50 täyttänyt Jussi Lampi aloittaa rap-uran. Kukaan ei ihmettele. Maailma on täynnä viisikymppisiä punkkareita.

Suomeen tuleekin keväällä yksi vuoden 80 räävittömimpiä punkbändejä, skotlantilainen The Exploited. Sen viimeisin hitti on Fuck the system. Ei ole sattumaa, että nämä viisikymppiset irokeesipäät tulevat juuri Suomeen herätysretkelleen. ”Systeemi on mätä”, ajattelee suurin piirtein jokainen Soinin kannattaja. Varmuus maailman vääryydestä ja omien ajatusten oikeellisuudesta antaa voimaa ja näitä paineella autossa jupisevia karhupipoisia kapinallisia ei ole tänä päivänä ihan vähän.

Ennen itsellinen isä lukittautui autotalliin lapsen kouluvuosiksi. Nyt sopivaa itsekkyyttä ja hienovaraista kapinaa saattaa olla se, että alkaa harrastamaan ultrajuoksua. Kun juoksee putkeen satoja kilometrejä tai useita vuorokausia, sitä unohtaa mukavasti perheensä, lehtikauppiaat ja kehityskeskustelut. Joskus tekisi mieli kokeilla sitäkin, minkä parikymppiset osaavat luontevasti: laittaa kasvoille näytönsäästäjä päälle ja korvanappikuulokkeet syvälle. Kun ei näe eikä kuule mitään ulkopuolisesta maailmasta eikä kukaan saa sinuun mitään kontaktia, se on itsenäisen sankarin tila. Oma maailma, omat lainalaisuudet, jokohan mummo kuoli, kohta vaihtuu hyvä biisi.

Jääkaapillakin voi kapinoida. Kai sekin on kapinaa tehdä päinvastoin, mitä elintarviketeollisuus tahtoo. Yhä useampi syö käsittelemätöntä raakaravintoa. Vielä useampi uskoo raakaan viinaan. Kohta raakaravinto on se ylikansallinen bisneksentekokone ja sitten saattaa huomata viisikymppisenä, että ei se raaka viinakaan oikein sovi minulle. Jos vuonna 2011 haluaa olla oikeasti pahennusta herättävä kapinallinen, niin kannattaa ostaa laskiaispulla ja syödä sitä kaikkien nähden isoilla hippomaisilla haukuilla. ”Ai kauhee”, kuuluu samalla ponnekkaalla nuotilla takavasemmalta sekä työpaikalla että kotona. Hiilihydraatit eivät ole kuulemma ihmistä varten. Minä nuolen sormetkin toista niveltä myöten. Keskisormenkin.

Esa Pakarisen syntymästä on pyöreitä. Olikohan Pakarinen kapinallinen? Hampaattomuudessa on aina jotain kapinallista. Mitä enemmän kriitikot syleksivät, sitä leveämmin kansanviihdyttäjä hymyili. Oikeasti mies oli haudanvakava. Huimat kansan rakastamat hahmot lähtivät nälästä, vääryyden kokemuksista ja aggressiosta. Tänä päivänä olisi hämmästyttävää tavata kaveri, joka repii suustaan tekohampaat ja alkaa sössöttämään samalla ropellimaisesti pyörien, hurmatakseen kaikki. Pakarinen oli täynnä tunnetta. Parantavaa tunnetta. Ei älyllisyyttä, jota jokainen saa yliannostuksen.

Hulvattomuus on ikääntyvänkin oikeus. Ehkä munamiehestä tulee tiennäyttäjä. Teidänkin firman pomo saattaa olla pikkujouluissa vapautuneesti munamiehenä. Ja laulaa Bocellia.

Lähteet: Maallikkosaarnaaja Maasola