Kesälahti ei tyrmää liitosta Parikkalaan

Pohjoiskarjalainen Kesälahden kunta ei pidä liitosta Parikkalaan mahdottomana. Vaihtoehtoina ovat Kitee, Rääkkylä ja Tohmajärvi, joiden kanssa Kesälahti on jo muodostanut Keski-Karjalan yhteistoiminta-alueen mm. sosiaali- ja terveysaloille.

Kesälahti
Kesälahti ja Parikkala kartalla
YLE Etelä-Karjala

Pohjoiskarjalainen Kesälahden kunta ei pidä liitosta Parikkalaan mahdottomana. Kahden viime vuoden aikana pahasti velkaantunut Kesälahti on nimetty kriisikunnaksi.

Parhaillaan kahden ja puolen tuhannen asukkaan kunnassa mietitään sitä, hyväksytäänkö ulkopuolinen selvitysmies suunnittelemaan mahdollista kuntaliitosta. Liitos ei tule Kesälahden kunnanjohtaja Jorma Turusen mukaan olemaan ajankohtainen ainakaan ennen vuotta 2013.

Kesälahden kuntaliitosvaihtoehtoina ovat kaikki sen ympäryskunnat. Omasta maakunnasta kyseeseen tulevat lähinnä Kitee, Rääkkylä ja Tohmajärvi, joiden kanssa Kesälahti on jo muodostanut Keski-Karjalan yhteistoiminta-alueen mm. sosiaali- ja terveysaloille.

Liitos Parikkalaan veisi palvelut kauas

Tasaveroisena vaihtoehtona on kuitenkin maakuntarajan toisella puolella oleva Parikkala, johon liittymistä Kesälahden kunnanjohtaja Jorma Turunen ei pidä myöskään mahdottomana vaihtoehtona:

- Ei se olisi ollenkaan mahdotonta. Meillä on jo tehty Parikkalan kanssa hyvää yhteistyötä mm. vesihuoltohankkeiden tiimoilta. Myös välit niin virkamies kuin luottamusmiestasolla ovat hyvät ja yhteistyö pelaa.

Maakunnanvaihto ei Turusta pelota, mutta palveluiden etäisyydessä riittää hänen mukaansa pohdittavaa. Kesälahdelta on matkaa Parikkalaan 50 kilometriä ja aluekeskus Lappeenrantaan 150 kilometriä. Vaihtoehtoisesti Kiteelle on Kesälahdelta etäisyyttä 35 ja Joensuuhun 90 kilometriä.

- Kyllä se palveluiden saatavuus muodostaa kuntaliitoksessa kynnyskysymyksen. Palveluiden takaaminen on kuitenkin kunnan avaintehtävä, Turunen toteaa.

Parikkalassa Kesälahden mahdollista liitosta ei myöskään tyrmätä. Parikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg ei pidä sitä mahdottomana, vaikka etäisyydet venyisivätkin pitkiksi.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala