1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Platini avasi suurnäyttelyn Turussa: Euro-joukkueiden talous saatava tasapainoon

Euroopan jalkapalloliiton Uefan ranskalainen puheenjohtaja Michel Platini on avannut perjantaina yhden Turun kulttuuripääkaupunkivuoden suurnäyttelyistä. Uefan tuottama Only a Game? -näyttely esittelee eurooppalaista jalkapalloa 50 vuoden aikajänteellä.

urheilu
Michel Platini.
Michel Platini.YLE / Joona Haarala

Platinin vierailu oli melkoinen mediatapahtuma, sillä paikalla oli kymmeniä toimittajia ja kuvausryhmiä eri puolilta Eurooppaa.

Perinteisten avaussanojen lisäksi entinen jalkapallolegenda otti kantaa myös nykyjalkapallon tilaan. Platinin mielestä euro-joukkueiden holtiton rahankäyttö on saatava kuriin.

- Otamme vastuun tilanteesta liittona, mutta vastuu kuuluu myös joukkueille. Meidän on liittona autettava joukkueita hoitamaan taloutensa paremmin. Yksinkertaisesti ei saa kuluttaa enemmän kuin mitä tienaa. Toki tositilanteessa tämän toteuttaminen on vaikeampaa, Platini toteaa.

Palkkakatto ei tule kysymykseen

Keskusteluissa olleita palkka- ja kulukattoja ei kuitenkaan olla ottamassa käyttöön, sillä säännöt kieltävät ne.

- Palkkakatto ei tule kysymykseen sääntöjemme vuoksi, mutta taloudellisen reilun pelin periaatteiden perusteella on rajat rahankäytölle. Palkat eivät saisi olla korkeammat kuin mitä joukkue tienaa, Platini yksinkertaistaa hankalaa kiistakysymystä.

Aivan heti rahankäytölle ei kuitenkaan ole luvassa selkeämpiä määräyksiä. Platinin mukaan vastauksia ja päätöksiä saataneen odottaa vuoteen 2013 asti.

- Joukkueilla on nyt voimassa 2-3 vuoden sopimuksia. Siksi joukkueille on annettava aikaa. Kaikki kuitenkin tuntevat taloudellisen reilun pelin säännöt ja ne ovat voimassa. Joillakin liigasarjoilla on kuitenkin vaikeuksia, kun rahavirrat ovat väärään suuntaan, Platini myöntää.

Menestys kiinni ikäluokista

Platinin mielestä suomalaisen jalkapallon nykytila ei mairittele, mutta tulevaisuudessa mahdollisuudet ovat vaikka mihin.

- Kyse on ikäluokista. Kun on hyviä ikäluokkia ja hyviä pelaajia, on kaikilla mahdollisuus voittaa. Kyse on kansallisesta työstä – siitä miten kansallisesti tuetaan juniorityötä.

Lähteet: YLE Turku / Sami Tammi

Lue seuraavaksi