"Vaikea ajatella olevansa enää Atria-leirissä."

Maaninkalainen maanviljelijä, lähes 30 vuotta osuuskunta Lihakunnan jäsenenä ollut Juhani Kettunen järkyttyi Atrian päätöksestä sulkea Kuopion teurastamo. Kettunen uskoo, että monet itäsuomalaiset lihantuottajat vaihtavat tulevaisuudessa konsernia.

Teurastus ja lihan säilyvyyskäsittely
Maaninkalainen maanviljelijä ja lihankasvattaja Juhani Kettunen.
YLE / Mika Moksu

- Lihakuntaa ja Atriaa on rakennettu jo sata vuotta. Luottamus ja tehty työ on valunut ihan hukkaan, Kettunen toteaa.

Atrian ilmoitus siitä, että konsernin Itä-Suomen naudat kuljettaisiinkin jatkossa Jyväskylään Saarioisten teurastamolle yllätti myös Kettusen. Kettunen korostaa, että hän on ollut erittäin tyytyväinen Kuopion nautateurastamon ammattitaitoon.

- Jyväskylä-kytkös ei auta asiaa ollenkaan. Se tuntuu paremminkin vinoilulta meitä tuottajia kohtaan. Edelleenkin teurastusten siirtäminen Kauhajoelle on mahdollista, ja sinne ne siirtyvätkin muutaman vuoden päästä, Kettunen sanoo.

Kettunen uskoo, että monet alueen lihantuottajat vaihtavat vielä leiriä. Oma, vuodesta 1983 jatkunut aika osuuskunta Lihakunnassa on hyvin todennäköisesti tulossa tiensä päähän.

- Vaikea ajatella tämän jälkeen olevansa enää Atria-leirissä. Kun Pohjois-Savon Lihanautakerho on pitänyt vasikka- ja teuraskyselyä, sen perusteella näyttää siltä, että suuri osa alueen tuottajista on vaihtamassa taloa.

Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski pitää itäsuomalaistuottajien mahdollista liikehdintää huolestuttavana.

- Tottakai se huolestuttaa, jos he tällaiseen ratkaisuun päätyvät. Meidän täytyy sitten vain hankkia heidän tilalleen uusia tuottajia, Tikkakoski toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen