1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mediatutkija: Olemme henkisiä kemijärveläisiä

Taivaan tulet tv -sarjan suosion salaisuus on suomalaisten kaipuussa maaseudulle. Lisäksi sarjassa vetoaa Lapin eksotiikka ja persoonalliset hahmot, arvioi mediatutkija Veijo Hietala.

kulttuuri
Poliisit pääosassa
Taivaantulien päähenkilöinä ovat poliisit Aimo Peltoniemi ja Rauni Väänänen, joita näyttelevät Vesa Kietäväinen ja Ria Kataja. Tässä he ovat Kari Väänäsen tarkassa ohjauksessa.YLE / TV2

- Perusidea siitä, että ollaan pienellä paikkakunnalla ja etenkin Lapissa, selittää suosiota. Suurin osa suomalaisista on kotoisin maaseudulta vaikka asuukin kaupungissa. Moni haluaisi tehdä saman tempun kuin pääosan esittäjä, eli palata kotiseudulle. Suurin osa suomalaisista on tavallaan henkisiä kemijärveläisiä, sanoo Veijo Hietala.

- Sarjassa on myös suuria persoonia ja yksilöitä, jotka ovat rosoisuudessaan erikoisia. Kaupungeissa elävillä on ehkä suurempi paine yhdenmukaisuuteen, joten persoonalliset hahmot kiinnostavat. Mielenkiintoa lisää myös päähenkilön tarina, hän on nuori naispoliisi joka palaa kotikonnuilleen.

Taivaan tulien suosio ei perustu mediakohuun

Mediatutkija nostaa hattua sarjan tekijöille siitä, että Taivaan tulien suosio ei perustu ennakkokohuun vaan miljoonayleisöt on saavutettu omin avuin.

- On paljon esimerkkejä sarjoista, joita hypetetään medioissa kuukausikaupalla ja silti miljoonyleisöt jäävät haaveiksi. Televisioyhtiöt tekevät mieluummin ohjelmia urbaanista ympäristöstä. Se on helppoa ja halpaa, toteaa mediatutkija Veijo Hietala.

Kemijärven maisemiin sijoittuva TV - sarja Taivaan tulet jää tauolle 9.2. Uusia jaksoja ryhdytään kuvaamaan ensi vuonna. Parhaillaan ohjelma on ollut Finnpanelin katsojatutkimuksissa tv:n suosituin ohjelma, joka on tavoittanut noin miljoona katsojaa.

Lähteet: YLE Lappi / Anni Tolppi

Lue seuraavaksi