Vankien valvontapanta käyttöön syksyllä

Vankien nilkkaan tai ranteeseen kiinnitettävä valvontapanta otetaan käyttöön ensi syksynä. Tyypillisin kotiarestiin määrättävä valvontapannan kantaja on muutaman kuukauden vankilatuomion saanut ja hoitoon sitoutunut rattijuoppo.

Kotimaa
Vankien ranteeseen tai nilkkaan laitettavia valvontapantoja.
Vankien ranteeseen tai nilkkaan laitettavia valvontapantoja.YLE

Oikeusministeriön suunnitelmat vankien sähköisen valvontapannan käyttöönotosta ovat edenneet toteutusasteelle.

Tuomioistuin voi muuntaa alle kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen kotiarestiksi ja sähköiseksi valvonnaksi, jos rikoksen jatkamisen vaaraa ei ole. Väkivalta-, huume- ja useimmat talousrikoksista tuomitut joutuvat vastedeskin suorittamaan rangaistuksensa vankilassa.

Hoidossa käyvä rattijuoppo on tavallisin tapaus

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo, että useimmiten kotiaresti- ja valvontapanta määrättäneen alle puolen vuoden ehdottoman vankilatuomion saaneelle rattijuopolle.

- Tyypillisin jalkapantatilanne on rattijuopumus. Sähköiseen valvontaan ja kotiarestiin määrätty säilyttää näin työpaikkansa. Hänen päihteettömyyttään kuitenkin kontrolloidaan koko ajan pistokokein, ja hän joutuu vankilaan, jos ei ole päihteetön.

- Lisäksi kaikkea hänen arkista liikkumistaan kontrolloidaan niin, että hän ei saa poistua kotoa muualle kuin töihin ja päihdetapaamisiin, esimerkiksi AA-kerhoon.

Sähköisen valvontapannan käyttäjiksi voidaan tuomita vain harvat ja valitut.

- Panta ei sovellu seksuaali-, väkivalta- tai huumerikoksiin syyllistyneille. Tuomioistuimen on oltava erityisen tarkka, jos on vaarana, että rikollista toimintaa jatketaan kotoa käsin. Niinpä myöskään suunnitelmallisiin talousrikollisiin syyllistyneet eivät voi suorittaa rangaistustaan sähköisessä valvonnassa, sanoo Brax

Pantapäivän hinta kolmannes vankilapäivän hinnasta

Oikeusministeri Brax arvioi, että enimmillään jalka- tai rannepannan käyttäjiksi voitaisiin määrätä muutamia satoja vankeja vuodessa.

- Jos kehitys kulkee meillä samaan suuntaan kuin Ruotsissa ja Virossa, puhumme vuosittain sadoista vangeista.

Pantavalvonnalla pyritään vähentämään vankilapaikkoja ja säästämään selvää rahaa.

- Pantapäivät maksavat veronmaksajille selvästi vähemmän kuin vankilapäivät. Pantapäivän hinta on noin kolmannes vankilapäivän hinnasta.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä