Luotettavuus ratkaisee välittäjän valinnassa

Kiinteistönvälittäjien välityspalkkiot vaihtelevat suuresti Satakunnan alueella. Välittäjän luotettavuus on kuitenkin asiakkaille palkkion suuruutta merkitsevämpää.

Välityspalkkio (Asuntokauppa)
Asuntoesittely. Kiinteistönvälittäjä ja asiakas katsovat olohuoneen ikkunasta.
YLE / Petri Aaltonen

YLE Satakunta kyseli välityspalkkioiden suuruuksia Satakunnan alueella toimivilta kiinteistönvälittäjiltä. Kyselyyn osallistui 10 välittäjää.

Pienin välityspalkkio kyselyyn osallistuneissa yrityksissä oli 2,88 % ja suurin 4,92 % kohteen velattomasta myyntihinnasta. Prosentteja käytetään osake- ja kiinteistökaupassa kohteen tyypistä tai koosta riippumatta. Prosentit ovat ohjeellisia ja niistä neuvotellaan tilanteen mukaan.

Suurin osa kiinteistönvälittäjistä perii välitettävästä kohteesta minimipalkkion. Sen suuruus vaihtelee 980 - 2000 euron välillä.

Kaikki käytetyt hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Luotettavuudella suuri painoarvo

Kyselyyn osallistuneet kiinteistönvälittäjät kertoivat, että suurimmalle osalle asiakkaista välityspalkkion suuruudella ei ole merkitystä välittäjän valinnassa. Suuremman painoarvon saavat muiden suositukset sekä välittäjän tunnettuus ja luotettavuus.

Kiinteistönvälittäjä Airi Leppänen Kotikonsulteista kertoo, että harva asiakkaista kiinnittää huomiota välityspalkkion suuruuteen.

- Palkkiosta voidaan neuvotella, mutta sillä ei yleensä ole ratkaisevaa merkitystä. Asiakkaat valitsevat sen välittäjän, jonka uskovat hoitavan homman alusta loppuun asti hyvin.

Lähteet: YLE Satakunta