1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin Messukeskus

Härmälässä odotellaan työkoneiden jyrinää

Tampereen Messu- ja urheilukeskus on jo pitkään halunnut kasvaa Pirkkalan rajamailla, mutta naapurustosta lähtenyt valituskierre on vienyt laajennuskaavan jo korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Päätöstä odotellaan loppuvuodesta, minkä jälkeen rakennustyöt aiotaan käynnistää nopeasti.

Helsingin Messukeskus
Tampereen messu- ja urheilukeskuksen edustaa.
YLE / Mauri Tikkamäki

Messukeskuksen laajennushanke painaa vaikka läpi harmaan kiven, vaikka koukeroita on riittänyt.

Yhteen ja samaan ongelmavyyhtiin ovat kietoutuneet muun muun muassa useaan kertaan muuttuneet parkkihallisuunnitelmat, tornihotellimaalailut ja erityisen paljon närää herättänyt jalkapallokenttien käyttäminen pysäköintialueena.

Hallinto-oikeus hylkäsi jo loppuvuodesta yli parinkymmenen ihmisen voimin tehdyn kaavavalituksen, mutta asia hyppäsi saman tien yhtä oikeusastetta ylemmäs.

Alunperin rakentamaan olisi voitu päästä halvan rahan aikaan keskellä lamaa, harmittelee Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

- Kyllä menetykset lienevät miljoonaluokkaa. Myös korot olivat erittäin alhaiset siihen aikaan, jolloin olisimme saaneet merkittäviä korkohyötyjä. Parhaina vuosina myös rakennuskustannukset olivat erittäin alhaiset.

- Tässä on mennyt jo kolmisen vuotta hukkaan valitusten vuoksi, Vähätalo sanoo.

Messuyhtiö uskoo asiaansa

Lopullista ratkaisua odotetaan korkeimmasta hallinto-oikeudesta vasta loppuvuodesta, mutta sen odotetaan olevan messuyhtiölle suosillinen. Koneita lämmitellään jo.

- Ensin haetaan rakennuslupa. Heti sen jälkeen työt sitten käynnistyvät. Suunnittelua tehdään jo tänä vuonna, jotta valmiudet lähteä liikkeelle ovat mahdollisimman hyvät, sanoo toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

- Aluksi lähdetään tekemään uutta messu- ja tapahtumahallia. Siihen liittyvät ravintolat sekä logistiikkakeskus, jossa on varasto- ja tuotantotilaa myös alihankkijoillemme. Myös hotellihanketta lähdetään viemään eteenpäin, mutta uusi halli on aluksi tärkein.

Tampereen Messuilla on pyyhkinyt viime aikoina hyvin, ja yhä korkeammalle kurkotetaan, jos ja kun laajennukset näkevät päivänvalon. Talouden piristyminen on tehnyt rakentamisesta kalliimpaa mutta lisännyt toisaalta yritysten rohkeutta satsata messujen kaltaisiin markkinointitapahtumiin.

Vielä toistaiseksi Helsingin messukeskus on alalla Suomen ykkönen, mutta tamperelaiset eivät kuvia kumartele.

- Tavoitteemme on, että laajennusinvestointien jälkeen voimme kamppailla kaikkein suurimmista messuista Helsingin kanssa, sanoo Messu- ja urheilukeskuksen toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

Hotellin ei uskota nousevan

Hallirykelmän kulmalla Härmälässä menoa seuraillaan päätä pudistellen. Maamerkiksi suunniteltu tornihotelli pelottaa etenkin asuinalueen laidalla majailevia.

Paikallisen omakotiyhdistyksen aktiivi Markku Hellman tosin uskoo sitten kun näkee.

- Oma kantani hotellihankkeeseen on se, että hanke on niin suuri ja niin huonolla paikalla, ettei se ainakaan minun elinaikanani toteudu. Ei sellaista riskinottoa löydy Tampereelta tai hotelliyrittäjien piiristä. Se tässä tietysti rauhoittaa mieltä.

Omakotiyhdistyksessä on myös kummasteltu kaupungin halua kaavoittaa koko laajennus kerralla yhtenä klimppinä, vaikka rakentaminen jakautuu melko pitkälle aikavälille.

- Maallikkona ajattelisin, että kaavamuutoksia voitaisiin tehdä sitä mukaa kun tarvitaan lisää tilaa. Niin kaikki osalliset tietäisivät koko ajan, missä mennään ja mitä kaavoituksella tavoitellaan, Markku Hellman pohtii.

Kuullaan mutta ei kuunnella

Messukeskuksen laajennuskiista on nostanut pöydälle myös kuntalaisdemokratian perusperiaatteet.

Varsinkin suurissa hankkeissa Tampere haluaa mielellään kuulla asukkaitaan, mutta välillä on tuntunut kuin seinälle puhuisi, sanoo Markku Hellman.

- Kyllähän meitä monta kertaa kuultiin, mutta onko sillä merkitystä, jos meitä ei kukaan suostu kuuntelemaan. Keskustelu on mukavaa, mutta lopulta tehdään kuitenkin kaupungin mielen mukaan.

Onko messukeskusta sitten yleensäkään järkevää laajentaa nykyisellä paikallaan? Asukasaktiivi Markku Hellmanin mielestä ei.

- Ehdottaisin, että Tampereelle rakennettaisiin kokonaan uusi messukeskus esimerkiksi Lakalaivaan Ikean taakse. Siellä on tilaa ja alue on liikenteellisesti hyvä. Nykyinen sijaintihan on liikenteen kannalta täysi sumppu.

- Jos ja kun kaavat menevät läpi ja laajennukset rakennetaan, jossain vaiheessa pitää laajentaa taas. Silloin ei olekaan enää tilaa, Markku Hellman sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Juha Kokkala

Lue seuraavaksi