Listeriabakteeri aiheuttanut ennätysmäärän sairastumisia

Listeriabakteeri aiheutti Suomessa viime vuonna ennätysmäärän sairastumisia. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa, että riskiryhmiin kuuluvat eivät söisi graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita kuumentamatta.

terveys
Lohifileitä kalatiskissä
YLE/ Arja Lento

Suomessa on todettu viime vuonna ja tämän vuoden alussa poikkeuksellisen paljon listeriabakteerin aiheuttamia vakavia sairastumisia. Neljäsosa sairastuneista on kuollut. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 70 tapausta, kun edellisvuonna tapauksia oli 34. Vuosina 1995 - 2009 listeriatapausten määrä on vaihdellut vuosittain 18 - 46.

Eviran yksikönjohtaja Auli Vaarala ei osaa sanoa, mistä listerioositapausten äkillinen kasvu johtuu.

- Meillä on kuitenkin vahva epäilys, että sairastumiset voidaan yhdistää kalatuotteisiin, Vaarala sanoo.

Sairastuneista puolet on yli 70-vuotiaita. Eviran mukaan suurin osa sairastuneista kuuluu tartunnalle altistavaan riskiryhmään joko korkean ikänsä tai perussairauden ja siihen liittyvän lääkityksen vuoksi. Jo alhainen listeriapitoisuus voi aiheuttaa riskiryhmään kuuluvan henkilön sairastumisen.

Raskaana oleville listeriainfektio voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu vakavasti vain hyvin harvoin.

Eviran mukaan tyhjiö- ja suojapakatut kalatuotteet pitäisi säilyttää korkeintaan +3 asteessa, koska listeria voi lisääntyä myös alhaisissa lämpötiloissa. Jääkaapin lämpötila on usein korkeampi kuin +3 astetta. Pakkauksen avaamisen jälkeen kalatuotteet kannattaa syödä mahdollisimman pian. Elintarvikkeita ei myöskään saa käyttää enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Listeria tuhoutuu pastörointilämpötilassa: 15 sekuntia ja 72 astetta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että elintarvikkeen tulee olla jonkin aikaa kauttaaltaan yli 70 astetta, jotta listeriabakteeri varmasti tuhoutuu. Vaaralan mukaan mikrossa on vaikea saada elintarvikkeita kuumennettua jokaisesta osastaan tasaisesti, joten mikrolla kuumentamista ei suositella.

Lähteet: YLE Uutiset