Tanska taistelee vieraita eliöitä vastaan

Itämeren suojelukomission Helcomin mukaan Itämeressä on jo vähintään 150 lajia, jotka eivät kuulu alueen alkuperäiseen ekosysteemiin. Itämeri-sitoumuksissa ei juuri paneuduta mereen kulkeutuvien vieraiden eläin- ja kasvilajien aiheuttamiin ongelmiin.

luonto
Mikroskooppikuva kampamaneetista
YLE

Lajit leviävät ennen kaikkea laivojen painolastivesien mukana. Vierasperäiset lajit voivat syrjäyttää alkuperäisiä lajeja ja aiheuttaa haittaa mm. kalastukselle.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on muotoillut jo vuosia sitten sopimuksen jolla yritetään hillitä lajien leviämistä. Ongelmana on, että sopimuksen ratifiointi takkuilee. Keskiviikon Itämeri-kokouksessa Tanska ilmoitti ratifioivansa sopimuksen, mutta monilta Itämeren mailta ratifiointia vasta odotetaan. Esimerkiksi Venäjä ei ole perinteisesti ollut ensimmäisiä merenkulun ympäristösopimusten allekirjoittajia.

Ongelmana on myös se, että suuri osa Itämerellä liikennöivistä aluksista on liputettu muualle kuin Itämeren maihin.

Tanskalle kysymys on merkittävä, sillä mm. maailman suurin konttilaivayritys Maersk on tanskalainen. Tanska tukee julkisin varoin yrityksiä, jotka kehittävät painolastivesien puhdistustekniikkaa.

- Yritysten tarkoituksena on kaupallistaa tekniikkaa ja päästä markkinoille ympäri maailmaa, kertoo Tanskan suurlähettiläs Jens-Otto Horslund.

Lähteet: YLE Uutiset