1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuberkuloosi

Seeprakalat tärkeässä roolissa taistelussa tuberkuloosia vastaan

Antibiooteille vastustuskykyiseen tuberkuloosiin etsitään uutta rokotetta tamperelaisvoimin. Tampereen yliopiston biolääketieteellisen teknologian tutkimusryhmä etsii nelivuotisella hankkeella geenejä, jotka vaikuttavat mykobakteerin aiheuttaman tuberkuloosin kulkuun. Mallieläimenä käytetään seeprakalaa.

tuberkuloosi
Seeprakaloja koemaljassa
Tampereen yliopisto / Jukka Lehtiniemi

- Seeprakala on selkärankainen ja sen immuniteetti vastaa hyvin pitkälti ihmisen immuniteettia. Seeprakalasta onkin tullut erittäin hyvä malli tutkittaessa mikrobien ja puolustussolujen vuorovaikutusta, kertoo tutkimusryhmää johtava professori Mika Rämet.

Seeprakalalla tunnetaan myös läheisesti tuberkuloosia muistuttava infektio. Sen aiheuttaa kalapatogeeni Mycobacterium marinum, joka on läheinen sukulainen ihmisillä tuberkuloosia aiheuttavalle Mycobacterium tuberculosikselle.

Professori Mika Rämetin mukaan antibiooteille yhä vastustuskykyisempi bakteeri on vakava terveysuhka myös Suomessa. Taudin ehkäisyyn ja hoitoon pyritäänkin kehittämään uusia menetelmiä.

- Tavoitteena on ymmärtää, miten elimistö puolustautuu tuberkuloosia aiheuttavaa mykobakteeria vastaan. Me pyrimme löytämään sellaisia kalan geenejä, jotka ovat tärkeitä puolustautumisessa mykobakteeria vastaan.

Tähtäimessä uudenlainen rokote

Rämetin mukaan geenien selvittäminen avaa uusia mahdollisuuksia kehittää sairauden hoitoa, määrittelyä ja ehkäisyä. Seeprakalojen avulla etsitään myös parhaita rokotekohteita, joilla voidaan suojautua mykobakteerilta.

- Toisena tavoitteena meillä on pyrkiä kehittämään uudentyyppinen rokote. Aikaisemmin meillä käytössä ollut tuberkuloosirokote on sisältänyt eläviä bakteereita, ja ongelmana ovat olleet yleiset sivuvaikutukset. Meidän tarkoituksenamme on kehittää sellainen rokote, jossa käytettäisiin vain tämän bakteerin osia. Tätä kautta pyritään kehittämään tehokas, mutta myös turvallisempi rokote.

Tuberkuloosin torjumiseksi tehdään töitä Tampereella muuallakin. FIT Biotech aikoo kehittää yhteistyössä eurooppalaisen tutkimusyksikön kanssa uuden, aiempaa tehokkaamman tuberkuloosirokotteen.

Tuberkuloosi aiheuttaa pari miljoonaa kuolemaa vuodessa.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi