Hyppää sisältöön

Aamupala on päivän ruokailujen kivijalka

Hyvin huolletulla ja tankatulla autolla matka taittuu helposti ja pitkälle. Sama ajatus pätee myös aamiaiseen. Silti monet nauttivat aamupalaksi vain kupin kahvia. Ravitsemusterapeutti Diana Markus suosittelee aamun aterialle muutakin kuin kahvia.

Jos aamupala jää väliin, jaksaa tuskin odottaa lounasta. Niinpä aamupäivä menee naposteluksi ja sitä myöten koko päivän ruokailurytmi sekaisin. Noidankehä on valmis, kun lounaalla ei tee mieli ruokaa aamupäivän napostelujen takia ja iltapäivällä taas nälkä yllättää sitäkin voimakkaampana.

- Kannattaa katsoa päivän kokonaisuutta, siihen kuuluu kaikki ateriat - myös aamupala, sanoo ravitsemusterapeutti Diana Markus Vaasan pääterveysasemalta.

Kunnon aamupalaan kuuluu ravitsemusterapeutin mielestä täysjyväviljaa, maitotuotteita, pehmeää rasvaa sekä marjoja tai hedelmiä. Diana Markus sanoo, että kannattaa syödä sitä, mikä maistuu parhaiten.

- Jos aamiainen ei maistu heti heräämisen jälkeen, voi töihin tai kouluun voi ottaa eväät mukaan ja syödä vähän myöhemmin, Markus vinkkaa.

Uskomuksia ruuasta ja oikeanlaisista ruokailutavoista on roppakaupalla. Joidenkin mielestä lihomisen estää sillä, että kello 18 jälkeen ei syö enää mitään. Ravitsemusterapeutti Markus kuitenkin sanoo, että jälleen pitää katsoa kokonaisuutta.

- Joillakin iltasyöminen on holtitonta napostelua. Silloin on helpompi laittaa sääntö, että kello 18 jälkeen ei enää saa syödä. On kuitenkin aivan samantekevää, syökö saman aterian varttia vaille kuusi vai kahdeksalta, Diana Markus huomauttaa.

.
.