1. yle.fi
  2. Uutiset

Junamatkustajat joutuivat tarpeilleen hankeen

Junien perinteiset viholliset lumi ja pakkanen ovat aiheuttaneet jälleen ongelmia kaukojunaliikenteeseen. Junien tekniset viat ja vaihdeongelmat ovat vielä lisänneet junien myöhästymisiä. Pieksämäellä matkustajat joutuivat odottelemaan useita tunteja kylmässä junassa, kun sähkövika hyydytti junan keskelle metsää.

Kotimaan uutiset

Pahimmin teknisestä viasta kärsivät Kuopiosta Helsinkiin iltapäivällä lähteneen Pendolinon matkustajat, kun juna jumittui Kuopion ja Pieksämäen välille. Matkustajat odottelivat sähköttömässä junassa kolme ja puoli tuntia. Junan vessat ja valot eivät toimineet. Junassa matkustanut helsinkiläinen Juhani Hippi kertoo matkustajien joutuneen käymään tarpeillaan ulkona lumihangessa.

- Yksi aivan täysi vessa oli auki, muita ei edes avattu. Porukat pääsi käymään veturin edessä vessassa, naiset yhdellä puolella ja miehet toisella.

Hippi antaa kipakkaa palautetta VR:n toiminnasta.

- Kyllä tämä oli huonosti hoidettu. Olisin odottanut inhimillisempää kohtelua. Asiakkaille olisi pitänyt tarjota jotain syötävää ja juotavaa, vaikka kassakoneet eivät toimineet. Lähtiessä saimme 7 euron laput, joilla voimme R-kioskista hakea jotain. Aiomme kyllä hakea myös muita korvauksia.

VR = vapaa retkeilemään

Vaikka odottelu pimeässä ja kylmenevässä vaunussa oli rankka kokemus, matkustajien huumorintajua se ei vienyt

- Matkustajat antoivat VR:n nimelle uuden nimen. Lyhenne tarkoittaa meidän keskuudessa nyt vapaa retkeilemään, naureskelee Hippi matkalla kotia päin.

VR:ltä kerrotaan, että junaa ei voinut tyhjentää matkustajista keskelle metsää. Muuta vaihtoehtoa ei ollut, kuin odotella varaveturia vetämään vaunut Pieksämäelle

Päivän mittaan kymmenkunta kaukojunaa on ollut aikataulustaan myöhässä pahimmillaan puolitoista tuntia. Myös Helsingistä Moskovaan matkalla ollut Tolstoi-juna on ollut myöhässä noin 40 minuuttia.

VR:n liikenteenohjauskeskuksesta kerrotaan, että mikään yksittäinen syy ei selitä päivän myöhästymissumaa, vaan keskiviikolle kasautui hankalien sääolosuhteiden lisäksi myös junien kunnossapito- ja vaihteenkääntämisongelmia.

Junaliikenteen ongelmat heijastuvat torstaiaamuun. VR:n liikennetiedotteen mukaan kaksi aamun Pendolino-vuoroa on peruttu. Syynä ovat keskiviikon ongelmat, joiden vuoksi junia ei ole saatu lähtöasemilleen Kokkolaan ja Jyväskylään.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi