1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varkaus

Pakarisen savolaisuus oli pelkkä rooli

Suomalaisen rillumarein mestarin, Esa Pakarisen syntymästä on kulunut tänään tasan sata vuotta. Itäsuomalaisille Pakarisella on aina ollut aivan erityinen merkityksensä. Rääkkylässä syntynyt ja Varkaudessa pääosan elämästään asunutta taiteilijaa pidetään jopa savolaisuuden sanansaattajana. Mutta kuinka aitoa savolaisuus oli?

Varkaus
Esa Pakarinen
YLE

Pyörät ne lauloivat: "Kuopijoon käy tie!" Kiskottii kirskuivat: "Tervehykset vie!" Tunnelma olj siellä lupsakka heti, lupsakka heti! Savonmuahan oekeet immeiset veti Lentävä Kalakukko!

Näillä sanoilla Esa Pakarinen lauloi itsensä kansan sydämiin. Savolaishuumorilla ratsastava, usein hampaaton mieshahmo ehti esiintyä niin lavoilla, levyillä, elokuvissa kuin televisiossakin yli viiden vuosikymmenen ajan.

Pakarinen asui valtaosan elämästään Varkaudessa. Kaupungille Pakarisen merkitys on ollut suuri.

- Hän oli valtakunnallisesti tunnettu, ja valtakunnallisella työllä hän toi esille Varkautta olemalla rehellisesti varkautelainen. Mutta tämän lisäksi hän oli myös aktiivinen Varkauden omassa kulttuurielämässä, ja lähes kaikki tunsivat hänet täällä, Varkauden museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta kertoo.

Savolaisuus tuli tilaustyönä

Historia kertoo, että savolaisuus oli todellisuudessa kuitenkin vain pintaa. Maarit Niiniluodon toimittamassa muistelmakirjassa Pakarinen itse korosti, että on sielultaan karjalainen - ja vain esittää savolaista.

- Totta tämä on ainakin siinä mielessä, että hänen savolaishuumorinsa oli kirjoitettua. Reino Helismaa kirjoitti hänelle kaikki sketsit ja niistä maksettiin 5000 markkaa kappaleelta, kertoo Itä-Suomen yliopisto perinteentutkimuksen professori, tänään julkistettuun Pakarisen juhlateokseenkin kirjoittanut Seppo Knuuttila.

Rillumarei vetäisi myös museoon

Varkaudessa Pakarisen muisto elää monin tavoin esimerkiksi nimistössä ja ihmisten puheissa. Kymmenisen vuotta sitten lopetettu Pakarisen nimeä kantanut museo mietityttää kaupungissa edelleen. Museotoimenjohtaja myöntää, että jonkinlaisella aiheeseen liittyvällä museolla olisi tilausta.

- Ehkä näkisin, että rillumarei-kulttuuri yleensäkin ansaitsisi oman museonsa. Ja kenen muun kautta se voisi henkilöityä kuin Esa Pakarisen, ja missä muualla kuin täällä Varkaudessa.

Sekä Varkaudessa että Pakarisen synnyinkunnassa Rääkkylässä järjestetään tänä vuonna lukuisia eri Pakaris-aiheisia juhlia, esityksiä ja näyttelyitä. Taiteilijan kunniaksi käynnistetään myös valtakunnallinen Rillumarei-revyykiertue ja julkistetaan satavuotisjuhlateos.

Lähteet: YLE Savo/ Anu Pöntinen

Lue seuraavaksi