Yhdysvallat varoitti Suomeakin Wikileaks-dokumenteista

Yhdysvallat on informoinut ennakkoon myös Suomea Wikileaks-nettisivuston pian julkaistavista salaisista dokumenteista. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan YLE Uutisille Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön informoineen viime keskiviikkona ministeriötä siitä, että Wikileaksin asiakirjoissa voi olla myös joitakin Suomea koskevia dokumentteja.

Ulkomaat

Mahdollisesti Suomea koskevien dokumenttien sisällöstä ei ole vielä tietoa, ulkoministeriöstä kerrotaan. Yhdysvallat on varoittanut viime päivinä myös useita muita maita dokumenttien sisällöstä.

Wikileaks-nettisivusto aikoo tehdä sunnuntaina suuren paljastuksen, ennakkotietojen mukaan myöhään illalla Suomen aikaa. Muutamat suuret sanomalehdet ovat saaneet tiedot jo etukäteen. Saksalainen Der Spiegel -lehti paljasti vahingossa lauantaina osan tiedoista.

Der Spiegel poisti nopeasti uutista koskevan sivunsa, mutta tietoja oli jo ehtinyt päätyä muihin viestimiin. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan Wikileaks aikoo julkaista noin 250 000 Yhdysvaltain ulkoministeriön diplomaattiviestiä ja määräystä.

Suomi näkyi julkaisukartalla

NRK on julkaissut kartan, jossa näkyy, missä määrin viestejä on mennyt eri maihin. Valtaosa on suunnattu Lähi-itään, mutta kartasta voi päätellä, että viestejä olisi tullut myös Suomeen.

Wikileaksin mukaan lähes puolet viesteistä on luokiteltu joko luottamuksellisiksi tai salaisiksi. Sivusto mainostaa, että paljastuksen jälkeen maailma ei ole enää entisensä.

Der Spiegelin ohella materiaalin ovat saaneet haltuunsa myös The New York Times, The Guardian, Le Monde ja El Pais.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on varoittanut eräitä maita haitallisista paljastuksista. NRK kertoo mm. Norjan saaneen varoituksen. Ennakkoon on huhuttu, että paljastus asettaisi ainakin Britannian ja Saksan kiusalliseen valoon.

Yhdysvallat sanoo Wikileaksin vaarantavan lukemattoman määrän ihmishenkiä paljastuksillaan. Yhdysvallat ei aio kuitenkaan neuvotella sivuston kanssa paljastuksen yksityiskohdista.

Ulkoministeriön viestintäjohtaja Veera Heinonen kertoi sunnuntaina YLE Uutisille, että Suomi aikoo paneutua Wikileaksin mahdollisesti paljastamiin dokumentteihin

- Jos dokumenttien julkistamisen ulostulo menee myöhäiseksi, kuten on ennakoitu, ryhdymme maanantaina katsomaan, mitä dokumenteista löytyy.

WikiLeaks:olemme verkkohyökkäyksen kohteena

WikiLeaks sanoi sunnuntai-iltana, että sen sivua vastaan on meneillään niin sanottu cyberhyökkäys. Järjestö korosti, ettei se estä salaiseksi luokiteltujen Yhdysvaltain asiakirjojen julkaisemista. Espanjalaiset, ranskalaiset, saksalaiset, brittiläiset ja amerikkalaiset lehdet aikovat julkaista tiedot sunnuntaina Yhdysvaltain voimakkaasta vastustuksesta huolimatta, WikiLeaks sanoo twitter-viestissään.

WikiLeaksin verkkosivu oli illalla ajoittain tukossa.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP