1. yle.fi
  2. Uutiset

Bo Carpelan on kuollut

Kirjailija Bo Carpelan on kuollut. Monipuolinen, palkittu kirjailija kuoli perjantain vastaisena yönä 84-vuotiaana. Carpelan muistetaan etenkin suomenruotsalaisen, modernin runouden mestarina.

kulttuuri
Bo Carpelan 1926-2011
Bo Carpelan 1926-2011YLE

Bo Carpelan on yksi tunnetuimmista ruotsinkielisistä kirjailijoistamme, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Uransa aikana Carpelan julkaisi niin runoja, romaaneja, lasten- ja nuortenkirjoja, proosaa, kuunnelmia kuin draamaa. Hän toimi myös kriitikkona ja kääntäjä.

Taiteilijaprofessoriksi hänet nimettiin vuonna 1980.

Carpelan on saanut useita merkittäviä palkintoja, mm. kirjallisuuden valtionpalkinnon useana vuonna, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1977 sekä Ruotsin akatemian pohjoismaisen palkinnon 1997. Finlandia-palkinnon hän sai kahdesti, vuonna 1993 romaanistaan Alkutuuli ( Urwind) sekä 2005 teoksestaan Kesän varjot (Berg).

Otava julkaisee syksyllä Bo Carpelanin romaanin Lehtiä syksyn arkistosta ( Ur höstens arkiv). Teoksen kääntänyt Caj Westerberg kertoo, että siinä keskeistä on vanhuus ja vanhuuteen liittyvän kuoleman pohdinta.

- Se on hyvin runollinen, hyvin impressionistinen, hyvin meditatiivinen. Siinä on vanha mies, joka on suvun maaseutupaikallaan, jossa on ilmeisesti ollut pitemmän aikaa suvun maaseutupaikka. Ja hän pitää päiväkirjaa ja pohtii elämää, kirjoittamista myös. Tässä romaanissa hän on myös kirpeä kulttuurikriitikko, kuvailee Westerberg.

TV1 esittää Bo Carpelanin henkilökuvan sunnuntaina 27.2. klo 13.45. Ohjelma on sarjasta Ammatti: suomalainen kirjailija, vuodelta 1999.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi