Näin ystävien kesken tarjoaa keskivertoromantiikkaa

Ivan Reitmanin ohjaama Näin ystävien kesken käsittelee yhtä maailmankaikkeuden ikiaikaisista suurista kysymyksistä; voivatko mies ja nainen olla pidempiaikaisessa seksisuhteessa keskenään ilman, että he rupeaisivat lopulta oikein ja vakavasti todella olemaan yhdessä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Näin ystävien kesken -elokuva
Ashton Kutcher ja Natalie Portman näyttelevät Näin ystävien kesken -elokuvassa.DW Studios

Natalie Portmanin ja Ashton Kutcherin esittämät Emma ja Adam ovat tunteneet toisensa liki läpi elämänsä. Eräänä aamuna kaikki uhkaa kuitenkin mennä pilalle pariskunnan päätyessä päällekkäin saman peiton alle. Koska kokemus oli niin miellyttävä, ei kaksikko missään tapauksessa halua lopettaa keskinäistä kisailua. Niinpä he Emman vaatimuksesta tekevät sopimuksen, jonka mukaan heidän suhteensa on oleva vain ja ainoastaan fyysinen, eikä siihen tule sotkea tunteita mukaan.

Näin ystävien kesken on, ihan näin meidän kesken sanottuna, hyvin keskiverto romanttinen komedia.

Olkoonkin, että elokuva lähtöasetelmiltaan poikkeaa lajityypin peruskaavoista. Jostain syystä on nimittäin edelleenkin harvinaista, että tämän lajin elokuvien toimijana on nainen, kuten tässä nyt sattuu olemaan asian laita. Ikävää vain, että tuota poikkeamaa ei ole juuri alkuasetelmaa enempää hyödynnetty, ja lopputulos on sen vanhan hyväksi havaitun kaavan toistamista.

Yhdysvalloissa tätä elokuvaa pidetään tavallista rohkeampana. Tämä johtunee siitä, että valkokankaalla vilahtavat kutsuvasti Kutcherin pakarat ja repliikkien joukossa on jokunen hiukan ronskimpi ilmaisu. Ihan oikeasti leffa ei kuitenkaan sisällä mitään rohkeaa, vaan tarinaa kuljetetaan hyvin säädyllisissä merkeissä.

Keskinkertaisen käsikirjoituksen ohella elokuvan suuri ongelma on siinä, että sen melko eritasoisten pääosanesittäjien, Aston Kutcherin ja Natalie Portmanin, välillä ei oikeasti tahdo löytyä sitä kipunointia, jota tällainen elokuva katsojan mielenkiinnon parin tunnin ajaksi vangitakseen vaatii.

Lähteet: Esko Rautakorpi Kirjoittaja arvioi elokuvia muun muassa YLEn Aamu-tv:lle